Pretraga

Kraj dugogodišnje agonije: Sabor izglasao besplatan prijevoz za otočku djecu s teškoćama

U Saboru su danas jednoglasno izglasane cjelovite izmjene Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu. Njima se otočkoj djeci s teškoćama, skupa s još nekoliko kategorija putnika, napokon omogućilo besplatno  trajektno putovanje na terapije na kopnu. Podsjetimo, konačna izmjena članka Zakona rezultat je desetogodišnje borbe Udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju ‘Brački pupoljci’.

Foto: Udruga ‘Brački pupoljci’

Ovim putem želimo izraziti zadovoljstvo što su konačno, nakon čitavog desetljeća naše borbe, u Saboru izglasane cjelovite izmjene Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu kojima se djeci s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka, napokon osigurava besplatan trajektni prijevoz, poručili su danas iz ‘Bračkih pupoljaka’.

Unatoč obećanjima, odbijenice i ‘polovično rješenje’ Vlade

Kako je ovo moguće?! Unatoč obećanjima, otočka djeca s teškoćama i dalje čekaju besplatan trajekt

Podsjetimo, otočka djeca s teškoćama i njihova pratnja primorani su, zbog nužnih terapija, nekoliko puta tjedno trajektom putovati na kopno. Dosadašnji zakon potpomagao im je s tek četiri subvencionirane vožnje godišnje.

Troškovi putovanja tako su te obitelji stajale nemalih 3.000 kuna mjesečno. Punih deset godina apelirali su stoga na izmjenu jednog članka zakona te posljedično, omogućavanje besplatnog putovanja na terapije.

Kako smo pisali, u toj su ih dugogodišnjoj borbi uglavnom dočekivale odbijenice. Vlada je tek u srpnju, kao kratkotrajno rješenje problema, donijela zaključak o davanju preporuke brodarima za privremeno odobravanje besplatnog prijevoza pojedinim kategorijama osoba s invaliditetom.

Međutim, to su rješenje ‘Brački pupoljci’ ocijenili polovičnim. Nakon nastavka borbe i prosvjeda ‘Nešto zbilja važno’, Vlada je u listopadu jednoglasno usvojila prijedlog izmjene Zakona.

Kraj dugogodišnje borbe

Danas je pak glasovanje o izmjeni došlo na dnevni red Sabora te je konačno, jednoglasno izglasan.

Država u kojoj malo što funkcionira sada se igra države s najslabijima – djecom s teškoćama

– Uz djecu s teškoćama u razvoju, usvajanjem ovog Zakona, pravo na besplatan prijevoz ostvarili su i njihovi roditelji koji su im neophodni kao pratnja te pratitelji osoba s invaliditetom, zbog čega smo iznimno ponosni, ističu iz Udruge.

Zadovoljni su, naglašavaju, i jer ove izmjene obuhvaćaju i ostale zanemarene kategorije putnika.

– Drago nam je da su naši napori rezultirali i uvođenjem promjena koje se odnose i na ostale zanemarene kategorije putnika. Osobe s invaliditetom poput hrvatskih ratnih vojnih invalida sa 100-postotnim tjelesnim oštećenjem, gluhoslijepe osobe sa 100-postotnim oštećenjem, osobe s invaliditetom III. i IV. stupnja funkcionalnog oštećenja, osobe s 80 posto ili više oštećenim donjim ekstremitetima kao i osobe kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje vida od 100 posto ovim Zakonom također ostvaruju pravo na besplatan trajektni prijevoz, pojašnjavaju iz ‘Bračkih pupoljaka’.

Kraj dugogodišnje agonije: Sabor izglasao besplatan prijevoz za otočku djecu s teškoćama
Share via
Copy link
Powered by Social Snap