Pretraga

Kreativne školarke: Kečkama protiv nasilja!

A- A+


Izdvojeni članak

Nakon prijetnje smrću napisao knjigu o zlostavljanju u školi

Zlostavljanje na školskim hodnicima nije neobična pojava. Svaki školarac barem jednom je svjedočio ili sam bio dijelom zlostavljanja, bilo fizičkog ili psihičkog. Najgori način za borbu protiv nasilnika u školi jest zatvoriti oči i praviti se kao da ništa nije bilo. Žrtva tako postaje još veća žrtva te na taj način ohrabruje sve koji su joj se rugali ili je na neke druge načine zlostavljali.

To zna I petnaestogodišnja Amerikanka Maisie Kate Miller, koja je shvatila da joj je dosta prozivanja i zlostavljanja i došla tome na kraj na originalan način. Pozvala je sve djevojke u školi da u znak prosvjeda nose kečke u školu, a nasilnica zbog koje je sve počelo se na kraju ispričala.

Izdvojeni članak

Popularni sportaši je zaštitili od zlostavljanja

Rugali joj se zbog izgleda

Nakon što su je u srednjoj školi u američkoj saveznoj državi Massachusetts izazivali i rugali joj se zbog izgleda, 15-godišnja Kate Miller odlučila je inicirati pokret kojim će stati na kraj ovakvom ponašanju nasilnika u svojoj školi.

– Hodala sam školskim hodnikom, a djevojka se okrenula i počela se derati da kakve ja to kečke nosim i da je ta frizura za dječicu iz vrtića, kazala je Kate za Washington Post. Posljednje izazivanje od strane školske kolegice bila je kap koja je prelila čašu Kateinog strpljenja. Iako se rasplakala nad iskustvom koje svakodnevno prolazi u školi, nakon što je taj dan došla doma, odlučila je reagirati.

Preko Facebooka do uspješno provedene akcije u školi

Na društvenoj mreži Facebook Katie je napravila stranicu ‘Pigtails 4 Peace‘ na kojoj je pozvala sve djevojke u školi da joj se pridruže u borbi protiv verbalnog zlostavljanja. Na stranici je pozvala sve učenice da sljedeći dan dođu u školu s kečkama i na taj način se usprotive uvredljivim komentarima koje su mnoge od njih osjetile i na svojoj koži.

Uspjeh nije izostao. Sljedeći dan gotovo sve djevojke u školi došle su na nastavu s kečkama na glavi i tako pokazale da imaju volje simbolično reagirati protiv nasilja i zlostavljanja u školama. Stranica trenutačno broji preko dvije i pol tisuće ‘lajkova’.
Nasilnica koja se rugala Katie zbog neobične frizure na kraju se ispričala, pa je barem na pojedinačnom slučaju ova akcija urodila plodom.

Copy link
Powered by Social Snap