Pretraga

Kreativni studentski dvojac pomaže društveno odgovornim startupima

A- A+

Katarina Vučić i Luka Tokić su voditelji Blank_StartUP, netipičnog projekta iza kojeg stoji studentski dvojac. Zajedno rade na Blanku od početka, a želja im je pomoći startupima koji su društveno odgovorni i samoodrživi.

Student pedagogije i studentica sociologije, Luka i Katarina, najbolji su primjer kakve se sve ideje i projekti mogu napraviti kada se udruže snage s često neopravdano marginaliziranih fakultetskih smjerova.

Pozitivna uloga socijalnog poduzetništva iza koje stoje studenti

Njihova želja je osvijestiti javnost o vrlo pozitivnoj ulozi socijalnog poduzetništva u našem gospodarstvu, a uspjeli su oko sebe okupiti stručnjake mentore iz već etabliranih tvrtki poput Zaokreta, Degordiana i Bellabeata.

– Prvi cilj je među prijavljenima pronaći projekte koji imaju najveći potencijal ostvarivanja, najveću potencijalnu korisnost za društvo i naravno, najveći potencijal samoodrživosti. Drugi cilj, odnosno korak, je osigurati kvalitetno mentorstvo izabranim projektima koje smo osigurali uključujući troje stručnjakinja kao mentorica: Morenu Šimatić iz Bellabeata, Kristinu Ercegović i Business Cafea i Zaokreta, te Josipu Račić iz Degordiana. Svaka od njih se već dokazala u poslovnom svijetu u svojem području, te će pružiti vrhunsko mentorstvo izabranim projektima. Uz mentorstvo, najbolji od tri izabrana dobiti će i promotivni video u produkciji Blank_filmskog inkubatora, udruge pod čijim okriljem i organiziramo Blank_StartUP 2015, rekao nam je Luka Tokić, voditelj projekta.

Prijaviti se mogu svi startup projekti koji se baziraju na društveno odgovornim modelima poslovanja, te imaju mogućnost postati samoodrživi. Ne postoji ograničenje na temu ili ciljnu skupinu projekta, a više informacija možete pronaći na www.startup.com.hr

Izdvojeni članak

[TOP 5AK] Glavni glumac Crno-bijelog svijeta otkrio nam je svojih pet najdražih filmova

Produžen rok prijava za Blank_StartUP

Apsolventicu sociologije i kreativnu Splićanku sa zagrebačkom adresom najviše inspiriraju ineligentni, kreativni, srdačni i životni ljudi

– Takve ljude volim upoznavati, od njih učiti, s njima timski raditi i kreirati nove ideje. Vjerujem da se trudom i pozitivnim stavom može ostvariti dosta toga na svim životnim poljima, kaže Katarina Vučić, također voditeljica projekta.

Zadovoljni su s brojem prijava, a radi brojnih upita o produljenju roka, odlučili su da konačni rok bude do 24.4. u petak, do 23:59 sati. Veliki broj prijavljenih radova je iz populacije studenata i srednjoškolaca, a to ni ne čudi s obzirom da je pobjednički projekt u prethodnom izdanju bio Earth Rebirth iza kojeg stoji tim studenata pod nazivom NoExcuse (Andrija Huljev, Marko Leljak, Mateja Jozeljić, Tomislav Ljubojević).

Izabrani projekt je informatičko-komunikacijski sustav koji povezuje građane i komunalne službe te može pomoći u pravodobnom otkrivanju onečišćenja ili uništavanja javne imovine i površina. Sa druge strane to je i društvena mreža koja putem osmišljenog sustava nagrađivanja motivira građane da se aktivno uključe u rješavanje problema devastacije društvene i javne imovine. Taj projekt osvaja i mogućnost besplatnog korištenja prostora za rad u Zagrebačkom inkubatoru poduzetništva, financijsku potporu te mentorstvo.

Najbolji poticaj za prijavu na projekt su sami voditelji koji su aktivni i u drugim poljima pa je tako Luka prije godinu dana osnovao Udrugu studenata Pedagogije FFZG-a, a prvi doticaj s udrugama mu je bila udruga BEST Zagreb.

– Odlučio sam se baviti sektorom civilnog društva jer mi je jako teško raditi klasično strukturirane poslove s fiksnim radnim vremenom, a imao sam ih dosta kao student, te sam u sektoru civilnog društva prepoznao mogućnost izbjegavanja rada takvog posla. Uskoro ću 25 godina pa se osjećam primoran početi raditi nešto od veće koristi za društvo i sebe, prvenstveno možda za sebe, jer je već dosta naporno i meni i mojoj nuklearnoj obitelji što živimo zajedno, zaključuje Luka.

Kreativni studentski dvojac pomaže društveno odgovornim startupima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap