Pretraga

Kreće cijepljenje djece u Hrvatskoj, Pavić Šimetin: Interesa ima, roditelji se raspituju

A- A+

U Hrvatsku je ovog ponedjeljka stiglo 48.000 doza cjepiva protiv koronavirusa za djecu od pet do 11 godina. Cijepljenje kreće već u srijedu, a kako kaže zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ivana Pavić Šimetin, još se treba razmotriti s AKD-om hoće li COVID potvrde biti omogućene i mlađima od 16 godina.

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a| screenshot: N1 televizija

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin, povodom dolaska cjepiva za djecu od pet do 11 godina, dala je izjavu za medije kazavši kako je cjepivo stiglo prema uobičajenoj proceduri, avionom i da sada kreće distribucija.

Stiglo 48.000 doza cjepiva za djecu, cijepljenje u Zagrebu od srijede

Kako prenosi N1 televizija, došlo je 48.000 doza cjepiva za navedenu dobnu skupinu, dok se djeca od 12 do 16 godina i dalje cjepe istim cjepivom kao i odrasli.

– Nešto cjepiva će ostati u HZJZ-u, ostalo ide u županijske zavode za javno zdravstvo, a odatle u ambulante. Kako javljaju iz županijskih zavoda, svi će organizirati cijepljenje kroz pedijatrijske ambulante, školsku i obiteljsku medicinu. Tamo gdje bude veći interes organizirat će se cijepljenje i na punktovima, rekla je Pavić Šimetin,

Dodala je i kako treću dozu cjepiva za sada neće dobivati sva djeca, nego samo imunokompromitirana i to mjesec dana nakon prve dvije doze. Na pitanje kakav je interes za cijepljenje djece kaže:

– Roditelji se raspituju za cijepljenje, pogotovo roditelji koji su cijepili djecu stariju od 12 i oni koji su se sami cijepili. Posebno vidimo interes kod roditelja čija su djeca kronično bolesna, pogotovo ako su imunodeficijentna. Interesa ima, on nažalost nije, i neće biti kao u nekim zapadnim zemljama gdje je već više od 50 posto starije djece od 12 godina cijepljeno, rekla je Pavić Šimetin za N1 televiziju i dodala da će u Školi narodnog zdravlja u Zagrebu početi s cijepljenjem djece već u srijedu, a nastaviti u subotu.

Izdvojeni članak

Pitali smo Ministarstvo tko provjerava COVID potvrde ravnateljima, odgovor je teško prepričati

Hoće li biti COVID potvrde za djecu?

Što se tiče razlike u cjepivu za djecu i onome za odrasle, Pavić Šimetin kaže kako se sama bočica razlikuje u boji čepa, a da je za liječnike važno ‘da je u bočici 10 doza cjepiva i da se ono treba potrošiti u roku od 12 sati’. Kao što je to od ranije poznato, djeca isto kao i odrasli dobivaju dvije doze, ali dječja jedna doza je jedna trećina doze za odrasle.

Na pitanje hoće li djeca dobivati COVID potvrde, budući da su prema trenutno važećoj odluci izostavljeni svi oni mlađi od 16 godina, Pavić Šimetin kaže:

– To još trebamo razmotriti s AKD-om, ali bilo bi dobro kad bi se moglo ići na COVID potvrde.

Prema riječima zamjenice ravnatelja HZJZ-a, prenosi N1 televizija, prvom dozom cijepljeno je oko 6.400 djece između 12 i 14 godina, što je oko 5,18 posto te dobne skupine. Cijepljeno je i 55.000 mladih od 15 do 19 godina.

Kreće cijepljenje djece u Hrvatskoj, Pavić Šimetin: Interesa ima, roditelji se raspituju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap