Pretraga

Kreće reforma: Ministar Pavo Barišić promijenio datum polaganja mature i kraja školske godine

A- A+

Ministar Pavo Barišić koji je teško opterećen u javnosti s aferom plagiranja i iščekivanja odluke Sveučilišta u Augsburgu, odlučio je krenuti u akciju spašavanja vlastite fotelje. Kako je najavio još prije mjesec dana, u Hrvatskoj će se od jeseni učiti informatika s novim kurikulumom, ali sada je donesena odluka o potpunoj primjeni svih dokumenata koje je kroz Cjelovitu kurikularnu reformu napravilo preko 500 profesora. Od jeseni će tako svi imati potpuno drugačije udžbenike, a da se sve napravi na vrijeme, škola ove godine mora završiti ranije kako bi profesori prošli potrebnu edukaciju. Izmijenjeni su i datumi polaganja ispita državne mature.

Učionica budućnosti

Izdvojeni članak

Sloboda za učenike: Sami će birati 14 sati predmeta tjedno

Maturanti su trebali biti u školi do 19. svibnja, a ostali do 14. lipnja. Međutim, odlukom ministra Barišića da se od jeseni u škole uvedu novi kurikulumi koji su napravljeni prošle godine kroz Cjelovitu reformu kurikuluma napravila je mali potres s kalendarom.

Prema novom kalendaru, škola za maturante trajat će do 12. svibnja, dok će ostali učenici na nastavi biti do 7. lipnja. Od izvora iz ministarstva saznajemo da druge mogućnosti nije bilo jer je potrebno cijelo ljeto kako bi se nastavnici educirali i prilagodili na nove kurikulume. Riječ je o najvećoj reformi u hrvatskom školstvu od ’90-ih i ministar Barišić je svjestan da bi ovaj potez mogao spasiti njegovu reputaciju.

Profesori i nastavnici će tako cijelo ljeto provesti u školama kako bi pripremili potpuno drugačiju nastavu za školsku godinu 2017/2018. Iz nekih sindikata su se već počeli žaliti da u školama tijekom ljeta vladaju nesnosne vrućine.

Državna matura će isto tako početi ranije pa će prvi ispiti iz psihologije i informatike započeti 30. svibnja, a sve će završiti 21. lipnja s ispitom informatike. Sami redoslijed kako će se ispiti pisati neće biti promijenjen.

Engleski jezik na maturi pisat će se 9. lipnja umjesto 16., a hrvatski esej će biti u ponedjeljak 12. lipnja. Dan kasnije na redu će biti ispit iz hrvatskog, dok se matematike po novom rasporedu piše 19. lipnja.

Iz ministarstva su svjesni da će ove datumske izmjene izazvati velike probleme učenicima, profesorima i školama, ali zaključeno je kako je manja šteta da se izgubi tjedan dana, nego još jedna školska godina za reformu.

Novi raspored za kraj škole

12. svibanj – kraj škole za maturante

7, lipanj – kraj škole za ostale učenike

Novi raspored ispita za maturu

30. svibanj – psihologija i informatika

9. lipanj – engleski jezik

12. lipanj – hrvatski esej

13. lipanj – hrvatski ispit

19. lipanj – matematika

21. lipanj – informatika

Ovaj tekst je prvoaprilska šala, tako da možete prestati sa slanjem e-mailova u NCVVO.

Kreće reforma: Ministar Pavo Barišić promijenio datum polaganja mature i kraja školske godine
Share via
Copy link
Powered by Social Snap