Pretraga

Kriminal na internetu: Phishing sve popularniji

A- A+

Što više mogućnosti postoji u u oblikovanju sadržaja na internetu, tim više i kriminalne radnje postaju raznolikije i brojnije. Trenutačno postoji oko 30 vrsta kriminala koji su povezani s internetom. U te radnje spadaju cyber- bullying te phishing, što označava upad u osobne podatke.

Širenje lažnih informacija sve popularnije

– Nova pojava bullyinga je da se na Facebooku šire negativne vijesti o drugima, rekao je Marco Gercke, ravnatelj Instituta za istraživanje internetskog kriminala u Koelnu. Također postaje sve popularnije širenje lažnih informacija o poduzećima.

– Informacije se napuhuju na Googleu, kako bi se onda pojavile na prvoj stranici te tražilice, što onda predstavlja klasičnu ucjenu, kazao je Groecke, objašnjavajući da ucjenjivači onda tvrtku traže otkupninu kako bi uklonili informacije.

 Objava lažnih informacija o drugima ilii pak lažno predstavljanje na toj napopularnijoj društvenoj mreži je zakonom zabranjeno, a o takvim slučajevima možete pogledati ovdje.

Internetski kriminalac se može sakriti bilogdje na svijetu

 Danas postoji oko 30 vrsta kriminala povezanih internetom, a kako se i sam internet širi brojka brzo raste. Osim porasta, najveći problem je i otkrivanje počinitelja, jer se on obično ne nalazi na mjestu zločina.

– Kad netko nekoga ubije nožem, to čini iz neposredne blizine, snajperist može biti udaljen oko 3 kilometra, ali internetski kriminalac može djelovati po cijelom svijetu, istaknuo je problem ovog kriminala profesor Groecke i ustvrdio kako je dodatna poteškoća što nema svjedoka ili video kamera.

Slanje molbi za pomoć u vaše ime – spear phishing

Internetski kriminal izazov je i za zakonodavce, koji tek čine prve korake u osmišljavanju propisa. Unatoč tome, bilo koji sud može se proglasiti nadležnim ako je primjerice u toj državi napadnuto računalo.

Osim popularnog streaminga koji zapravo krši autorska prava, ali korisnici sadržaj ne skidaju s interneta, već ga samo gledaju. Kako gledanje obično nije kriminalno djelo, osobe koje streamaju ne može se kazneno progoniti.

No zato phishing postaje sve popularniji i opasniji. Upad u tuđe osobne podatke je novija opasnost koja se posebno razvila s društvenim mrežama. Počinitelj može u kopanju po osobnim podacima doći do podataka potrebnih za korištenje vašeg e-maila te pod vašim imenom slati prijateljima i znancima molbe za pomoć. Ovaj način kriminala naziva se spear phishing.

Kriminal na internetu: Phishing sve popularniji
Share via
Copy link
Powered by Social Snap