Krizni stožer u Istri traži zatvaranje vrtića, škola i fakulteta zbog koronavirusa!

Koronavirusom u Hrvatskoj je trenutno je zaraženo 13 osoba. Posljednji potvrđeni slučaj je u Puli, a Krizni stožer Istarske županije zatražio je danas zatvaranje svih škola, vrtića i fakulteta u toj županiji!

Foto: Ivan Aleksic, Unsplash

Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac kazao je u Puli na press konferenciji kako su donesene mjere za naredni period, a nakon što je od jučer u bolnici u Puli hospitaliziran muškarac zaražen koronavirusom. Suspendirat će se sva javna događanja na 14 dana s ciljem da se okuplja što manji broj ljudi na jednom mjestu, prenosi N1.

Još jedna europska zemlja zbog koronavirusa zatvara sve škole, imaju 38 zaraženih

Od Nacionalnog stožera civilne zaštite i Vlade zatražili su da se na određeno vrijeme, do 14. travnja, suspendira rad vrtića, škola i sveučilišta u Istarskoj županiji.

– Što se tiče državljana Italije, ako žele ući u Hrvatsku, mogu u karantenu 14 dana ili se mogu vratiti natrag, kazao je Kozlevac, prenosi N1.

Inače, Italija u kojoj je zaraženo preko devet tisuća osoba još je u četvrtak zatvorila sve obrazovna ustanove. Svi stanovnici u općoj su kanteni i smiju ići samo na posao ili kod liječnika. Jučer je donesena i odluka o prekidu nastave na pojedinim slovenskim sveučilištima, a od sutra se zatvaraju i sve škole u Češkoj, gdje je koronavirusom zaraženo 38 osoba.

U Hrvatskoj je trenutno potvrđeno 13 slučajeva zaraze tim virusom.

Podsjetimo, Hrvatsko Ministarstvo znanosti i obrazovanja proteklog je tjedna uputilo škole i fakultete da otkažu sve izlete i putovanja u inozemstvo, a tu su preporuku, kako smo doznali iz razgovora s učenicima, brojne škole i provele. U slučaju zatvaranja škola i fakulteta u Hrvatskoj, ministrica Blaženka Divjak najavila je mogućnost održavanja online nastave, iako je isto kao i ministar zdravstva, Vili Beroš, istaknula kako trenutno nema potrebe za zatvaranjem škola.

Divjak je za četvrtak sazvala i posebnu konferenciju ministara iz zemalja EU, a razgovarat će se tome kako Europska unija planira odgovoriti na izazove i pitanja oko koronavirusa i veze sa sustavom obrazovanja. Na ovoj poveznici možete čitati sve najnovije upute Ministarstva obrazovanja za vrtiće, škole i fakultete, a vezane su uz prevenciju širenja koronavirusa, kojim je u Hrvatskoj trenutno zaraženo 13 osoba.

Dopuna teksta 10. ožujka, 14:34 h

Kako prenosi N1, resorna ministrica Blaženka Divjak na zahtjev Kriznog stožera u Istri poručuje da je u stalnom kontaktu sa Stožerom civilne zaštite Hrvatske koji će napraviti epidemiološku procjenu situacije i tek nakon njihove preporuke mogu se donositi odluke temeljene na provjerenim činjenicama i stručnoj procjeni.

– U međuvremenu molimo da se ne podižu nepotrebne tenzije, već da se situaciji pristupi hladne glave sukladno svim dosadašnjim službenim uputama i stručnim preporukama, poručili su kratko za N1 iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Je li u vašoj školi zbog koronavirusa otkazan odlazak na izlet ili Erasmus?

Odgovori