Pretraga

Krizni stožer u Istri traži zatvaranje vrtića, škola i fakulteta zbog koronavirusa!

A- A+

Koronavirusom u Hrvatskoj je trenutno je zaraženo 13 osoba. Posljednji potvrđeni slučaj je u Puli, a Krizni stožer Istarske županije zatražio je danas zatvaranje svih škola, vrtića i fakulteta u toj županiji!

Foto: Ivan Aleksic, Unsplash

Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac kazao je u Puli na press konferenciji kako su donesene mjere za naredni period, a nakon što je od jučer u bolnici u Puli hospitaliziran muškarac zaražen koronavirusom. Suspendirat će se sva javna događanja na 14 dana s ciljem da se okuplja što manji broj ljudi na jednom mjestu, prenosi N1.

Izdvojeni članak

Još jedna europska zemlja zbog koronavirusa zatvara sve škole, imaju 38 zaraženih

Od Nacionalnog stožera civilne zaštite i Vlade zatražili su da se na određeno vrijeme, do 14. travnja, suspendira rad vrtića, škola i sveučilišta u Istarskoj županiji.

– Što se tiče državljana Italije, ako žele ući u Hrvatsku, mogu u karantenu 14 dana ili se mogu vratiti natrag, kazao je Kozlevac, prenosi N1.

Inače, Italija u kojoj je zaraženo preko devet tisuća osoba još je u četvrtak zatvorila sve obrazovna ustanove. Svi stanovnici u općoj su kanteni i smiju ići samo na posao ili kod liječnika. Jučer je donesena i odluka o prekidu nastave na pojedinim slovenskim sveučilištima, a od sutra se zatvaraju i sve škole u Češkoj, gdje je koronavirusom zaraženo 38 osoba.

U Hrvatskoj je trenutno potvrđeno 13 slučajeva zaraze tim virusom.

Podsjetimo, Hrvatsko Ministarstvo znanosti i obrazovanja proteklog je tjedna uputilo škole i fakultete da otkažu sve izlete i putovanja u inozemstvo, a tu su preporuku, kako smo doznali iz razgovora s učenicima, brojne škole i provele. U slučaju zatvaranja škola i fakulteta u Hrvatskoj, ministrica Blaženka Divjak najavila je mogućnost održavanja online nastave, iako je isto kao i ministar zdravstva, Vili Beroš, istaknula kako trenutno nema potrebe za zatvaranjem škola.

Divjak je za četvrtak sazvala i posebnu konferenciju ministara iz zemalja EU, a razgovarat će se tome kako Europska unija planira odgovoriti na izazove i pitanja oko koronavirusa i veze sa sustavom obrazovanja. Na ovoj poveznici možete čitati sve najnovije upute Ministarstva obrazovanja za vrtiće, škole i fakultete, a vezane su uz prevenciju širenja koronavirusa, kojim je u Hrvatskoj trenutno zaraženo 13 osoba.

Dopuna teksta 10. ožujka, 14:34 h

Kako prenosi N1, resorna ministrica Blaženka Divjak na zahtjev Kriznog stožera u Istri poručuje da je u stalnom kontaktu sa Stožerom civilne zaštite Hrvatske koji će napraviti epidemiološku procjenu situacije i tek nakon njihove preporuke mogu se donositi odluke temeljene na provjerenim činjenicama i stručnoj procjeni.

– U međuvremenu molimo da se ne podižu nepotrebne tenzije, već da se situaciji pristupi hladne glave sukladno svim dosadašnjim službenim uputama i stručnim preporukama, poručili su kratko za N1 iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Krizni stožer u Istri traži zatvaranje vrtića, škola i fakulteta zbog koronavirusa!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap