Pretraga

Krizni stožer uputio ozbiljno upozorenje mladima zbog nepromišljenog čina: ‘To nije prihvatljivo ponašanje’

A- A+

Prema posljednjim podacima u Hrvatskoj je koronavirusom trenutno zaraženo 1011 osoba, a sedam ih je preminulo. Unatoč zabranama javnog okupljanja i apelima da ostanu kod kuće, na jugu Hrvatske u pojedinim se kafićima sa zatamnjenim staklima mladi okupljaju i druže. Ministar zdravstva Vili Beroš te ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, mladima su danas uputili važno upozorenje.

Screenshot: YouTube kanal MUP-a RH i policije

Na današnjoj konferenciji za medije Kriznog stožera civilne zaštite ministar zdravstva, Vili Beroš, kazao je kako od kolega iz pojedinih gradova u Dalmaciji doznaje da se mladi, unatoč zabrani okupljanja, druže u kafićima. Takvo ponašanje osudio je i upozorio da time ugrožavaju sebe i svoje bližnje. 

Izdvojeni članak

Traže se rješenja: Zaklada za znanost nudi 14 milijuna za borbu protiv koronavirusa i njegovih posljedica

– Ono što me u ovom trenutku žalosti i što moram podijeliti s vama su vijesti koje dolaze od mojih kolega i prijatelja iz Zadra, Šibenika i Splita. Tamo se, naime, mladi i dalje okupljaju u kafićima, poglavito sa zatamnjenim staklima i druže se, piju pića i zabavljaju se.  To nije prihvatljivo ponašanje, tako ugrožavaju sebe i obitelji te zdravlje nacije. Poručio bih svima da budemo strpljivi, da pričekamo da ova epidemija završi, bit će vremena i za druženje i za opuštanje. Međutim, do tada moramo biti disciplinirani i krajnje oprezni u ovakvim situacijama, kazao je ministar Beroš.

Na okupljanja mladih u kafićima unatoč mjerama zabrane osvrnuo se i ministar Davor Božinović.

– Što se tiče ponašanja mladih koje je ministar Beroš spominjao, ako ima ovakvih slučajeva, policija će istražiti. Ne čudi me to, mladi najčešće nisu svjesni u situaciji kad ne vide i ne osjećaju neprijatelja, misle da on nije tu, a tisućiti put ponavljamo – virus je tu. Policijske uprave dobit će dodatne upute oko toga da se prekontrolira svaki objekt. Jučer smo u Karlovcu zatvorili jedan ugostiteljski objekt. Te neodgovorne vrste ponašanja će se sankcionirati. Svi Stožeri moraju itekako pratiti sve što se događa jer jedino tako možemo spriječiti širenje virusa. Mladima možda ništa neće biti, ali će mogu ugroziti svoje roditelje, bake i djedove, susjede… Zahvaljujem se s druge strane mladim volonterima koji rade neprocjenjiv posao pomažući drugima, sve druge upućujem da se ugledaju na njih, bit će bolji ljudi, rekao je Božinović.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, rekao je kako ovakve vijesti o ponašanjima pojedinih građana ne zvuče dobro te kako ćemo kroz neko vrijeme imati rezultate takvog ponašanja. Pokazao je i nagli rast krivulje oboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

– Svako ovakvo ponašanje, svaki ovakav negativan događaj utječe na ovu na ovu našu krivulju o kojoj onda ovisi kakve ćemo mjere propisivati dalje, rekao je Capak.

Čitavu konferenciju za medije od 2. travnja pogledajte u videu.