Pretraga

Kurikulumi novih predmeta, koji najesen ulaze u neke škole, na javnoj su raspravi: Evo kako se uključiti

A- A+

Praktične vještine, Informacijske i digitalne kompetencije, Prirodoslovlje te Društvo i zajednica. Izašli su eksperimentalni kurikulumi predmeta koji najesen ulaze u niz škola povodom eksperimentalne provedbe cjelodnevne škole. Upravo su u javnom savjetovanju koje traje od 8. do 23. svibnja, a svoje komentare mogu ostaviti svi građani Republike Hrvatske.

učenik piše u bilježnicu u razredu

Foto: Pixabay

Cjelodnevna škola eksperimentalno kreće već najesen i tako će se provoditi četiri godine. Promjene su velike i odnose se, uglavnom, na raspored.

Novi predmeti, neki postaju obvezni

Nastavni dan za učenike bit će podijeljen u dva dijela – obvezni i izborni. Obvezni dio trebao je trajati do 15 ili 15:30, nakon čega, u drugom dijelu, slijede izborne izvannastavne i izvanškolske aktivnosti do oko 17 sati. Prema najavama ministra Radovana Fuchsa, nakon brojnih kritika, to se promijenilo pa će obvezni dio cjelodnevne škole ipak trajati do 14 sati.

Jedna od najvećih novosti koje će donijeti cjelodnevna škola, prvo eksperimentalno, a onda i frontalno, novi su predmeti. Učenici će, konkretno, dobiti Praktične vještine, predmet sličan nekadašnjem domaćinstvu gdje će učenici razviti manualne sposobnosti i ovladati koordinacijom pokreta; dobit će Svijet i ja, kritičko mišljenje za djecu i mlađe uzraste, a predmet je to koji je najavljen još ljetos kao alternativa izbornom Vjeronauku; a Informatika će postati obvezan predmet od 1. do 4. razreda osnovne, a mijenja naziv u Informacijske i digitalne kompetencije te bi na tom predmetu učenici trebali dobiti osnovne vještine iz računalno-komunikacijskog područja. Priroda i društvo bit će podijeljeno na dva predmeta, jedan će se zvati Prirodoslovlje, a drugi Društvo i zajednica.

Izdvojeni članak
nastavnica drži nastavu u učionici, učenici ju slušaju

Najesen u 50 škola kreće cjelodnevna nastava: Razgovarali smo s ravnateljicom jedne u kojoj se već provodi

Kurikulumi na javnoj raspravi

Budući da je kurikulum pripremljen već ljetos, Svijet i ja, eksperimentalni kurikulum tog predmeta već je prošao javno savjetovanje, no ostala četiri nova predmeta Ministarstvo znanosti i obrazovanja upravo je pustilo na javno savjetovanje. Tako od 8. do 23. svibnja možete ostaviti svoje komentare, kritike i prijedloge na eksperimentalne kurikulume predmeta Praktične vještine, Informacijske i digitalne kompetencije, Prirodoslovlje te Društvo i zajednica.

Da biste se uključili u javno savjetovanje morate se prijaviti ili registrirati u sustav e-Savjetovanja. To možete kao korisnik sustava e-Građani ili direktnom prijavom u sustav nakon čega ćete dobiti mogućnost komentiranja svih zakona, pravilnika i drugih propisa koji se trenutno nalaze u javnom savjetovanju. Komentare mogu ostavljati i fizičke osobe, a neke od njih, poput rektora, dekana i ravnatelja, to će, kao i prijašnjih godina, činiti u ime institucija. Postoje i detaljne upute kako se prijaviti, korak po korak, za one kojima je to potrebno.

Copy link
Powered by Social Snap