Kušnja je bila prejaka: Bivši sjemeništarac pobjegao s 30.000 kuna iz trgovine u kojoj je radio kao student

Općinski sud u Šibeniku nedavno je nekadašnjeg svećeničkog kandidata osudio na osam mjeseci zatvora. Sjemeništarac je, radeći kao student u Kozmu, pronevjerio utržak trgovina.

Nisam kriv, posao sam obavljao svjesno i uspješno, pravdao se H. V. (30) na Općinskom sudu u Šibeniku, piše Jutarnji list. Nekadašnjeg svećeničkog kandidata, koji je netom prije zaređenja odustao od poziva, sud je osudio na osam mjeseci zatvora s dugoročnim rokom kušnje zbog pronevjerje 30.866 kuna 2012. godine.

H. V. je naime, piše Jutarnji, preko student-servisa radio u trgovinama Kozma. Voditeljice dvije poslovnice u kojima je bio zaposlen dale su mu da dnevni utržak trgovina položi na bankovni račun, no kušnja je bila prejaka. Bivši sjemeništarac novac je zadržao za sebe. Nakon što su otkrili da je novac nestao, sjemeništarac je pobjegao, a voditeljice trgovina, kao odgovorne osobe, morale su vratiti ukradeno.

Donosimo odgovore na najčešća pitanja u vezi rada preko studentskog ugovora

– Zbog manjka sam morala dignuti kredit da bih isplatila novac Kozmu – ispričala je na sudu voditeljica poslovnice A. Š.

Inače nije praksa da studentima daju da nose novac, no kako su bili pred zatvaranjem i nije bilo zaposlenih, nisu imali izbora. H. V. je, umjesto u banku, zadržao čak osam dnevnih utžaka.

– Nakon što mi je šefica knjigovodstva rekla da nedostaje novac, nazvala sam H. V. koji mi je rekao kako će uplatnice, koje nikad nije donio, pokušati pronaći. Tvrdio je da je novac uplatio, a onda je samo nestao – prisjetila se M. C. S., kojoj je iz sefa poslovnice nestalo i dodatnih 500 kuna.

Nekadašnji svećenički kandidat, koji je odjavio prebivalište, tvrdi da nije bježao.

– Bilo je to vrijeme kada sam prekinio fakultet. U Zagreb sam otišao zbog privatnih problema, a ne zato što se otkrio manjak novca – rekao je na sudu. No dokazi su očito govorili drukčije.

Odgovori