Pretraga

Lajk naš svakdašnji: Savjeti za buduće studente

A- A+

Netko na fakultet pošalje sina, nego kćer, a moji su poslali idiota. Dat ću vam par korisnih savjeta, jer kaže se da pametan ući iz tuđih grešaka a ja, ilitiga idiot, iz svojih. Evo par elemenata u kućanstvu koji nisu uopće bezazleni kako ih društvo prikazuje.

Izdvojeni članak

Lajk naš svagdašnji: Osnove hrvatskog poduzetništva

Hrvatice su brižne majke, kako god da se uzme. Kažu da briga postara ljude, od kada sam krenuo na fakultet moja majka postala je najstarije živo biće na planeti. Brinula se jadna o svemu, što ću jesti, za koliko dana ću umrijeti od gladi, gdje će me naći, na koje ću se sve droge navući, hoće li me ubiti struja kada budem gledao televiziju, hoću li se utopiti u kadi. Jedino o čemu se nije brinula jest sa kime se družim, pošto je bila uvjerena da se družim sa samim narkomanima koji su samo čekali kada ću ja doći na fakultet da im malo dignem društveni život.

Redovito me zivkala i davala mi savjete da budem oprezan kada prelazim cestu, da sporo gutam hranu i da se ne ugušim, da redovito pijem vodu i svakako da ne zaboravim disati. Na prvoj godini fakulteta majka je bila nekako najzabrinutija, zvala me svako malo, s vremenom je ipak stekla neko povjerenje u mene i sada me zove rjeđe, niti deset puta dnevno.

Izdvojeni članak

Lajk naš svakdašnji: Loženje atmosfere pred utakmicu Hrvatske i Srbije

Kreten na fakultetu

Majka najbolje poznaje svoje dijete, i moja je majka točno znala za što sam ja sve (ne)sposoban i kakvog je samo kretena poslala na studije.

Danas sam ipak sposobniji za život, naučio sam nešto iz svojih silnih grešaka. No zato sam na prvoj godini fakulteta uspio upropastiti svo rublje i odjeću te smanjiti sve za par brojeva. Oboliti od rijetke želučane bolesti izazvane krivom pripremom hrenovka. Ako ste misli da se hrenovke ne mogu krivo pripremiti – varate se. Čak sam i bio primoran naučiti par tehnika korištenja metle.

Netko na fakultet pošalje sina, nego kćer, a moji su poslali idiota. Dat ću vam par korisnih savjeta jer kaže se da pametan ući iz tuđih grešaka a ja, ilitiga idiot, iz svojih. Evo par elemenata u kućanstvu koji nisu uopće bezazleni kako ih društvo prikazuje.

Izdvojeni članak

Lajk naš svakdašnji: Ljetni poslovi u Dalmaciji

Veš mašina – prepredena kuja

Veš mašina je bijele boje – manje više. Toliko sam otprilike o njoj znao kada sam prvi put sa njom rukovao. Prvo vrijeme sam je doživljavao kao bubanj lutrije – onaj iz kojeg izlaze kuglice sa sretnim brojevima. Ja bi u nju metnuo svoju omiljenu iznošenu majicu i nikada ne bih znao što ću dočekati. Ubacim ja bijelu majicu, izađe siva koju u životu nisam vidio.

Uspio sam i smanjiti svu svoju odjeću na veličinu koja odgovara mlađim i manjim osnovnoškolcima. Sve su mi čarape bile veselih i šarenih boja i nisu postojale dvije iste. Isto je bilo i sa donjim rubljem. Kažu da je crveno donje rublje pokazatelj da osoba koja ga nosi želi imati spolne odnose! E pa ja sam bio najuspaljenija osoba u gradu pošto su mi sve gaćice bile crvene boje – oprao sam ih sa crvenom zavjesom. Ipak jednom sam ubacio skroz prosječnu bijelu majicu za tjelesni i dobio super urbanu kul majicu koja vrijedi bar tri puta više.

Izdvojeni članak

Lajk naš svakdašnji: O domaćoj muzici i Klapi s mora

Oni koji nemaju iskustva u rukovanju s veš mašinom neka se kuji ne približavaju u krugu od deset metara. Previše je tu filozofije. Recimo kada sam napokon shvatio da postoje razne matematičke funkcije kako i na kojoj temperaturi prati odjeću ovisno o bojama, naučio sam i da je veš mašina veoma stroge naravi. Odjeća kada se opere mora se isti dan rastrtii i osušiti.

Ne daj Bože da se mašina smiluje i progleda vam kroz prste te dopusti da u njoj vaša netom oprana odjeća stoji koji dančić. Ma kakvi, već drugi dan sve poprimi neugodan miris kojeg se jako teško riješiti i po kojem sam i danas prepoznatljiv. Zapravo može ga se riješiti ako sve ponovno operete na većoj temperaturi ali tada se uglavnom sve smanji za sedam brojeva – kuja prepredena.

Izdvojeni članak

Lajk naš svakdašnji: Jeste li ovisni o Facebooku

Metla – who da fuck is metla

Osim prijevoznoga sredstvo za vještice, na prvoj godini studija otkrio sam da ta metla ustvari ima i par drugih funkcija. Recimo sa njom se mogu sa poda vašeg stana ukloniti mrvice od kruha, papiri svih vrsta, pijani neznanac koji tu spava još od prošle subote i ima naglasak iz Širokog Brijega…

Iskreno sa radom metle sam se već jednom negdje susreo, no pitanje koje me mučilo bilo je pitanje tajminga. Kada po prvi put pomesti stan to jest do koje granice se može tolerirati prljavština?
Jednom sam ušao u svoju sobu i pobojao se da mi je netko ukrao tepih iz nje. Na sreću bio sam u krivu, tepih je i dalje bio negdje dolje na podu samo ga nisam mogao razaznati golim okom .

Isti dan mi je majka iz vedra neba najavila dolazak u kontrolu. Nije bilo druge nego otići na YouTube i pogledati par klipova o korištenju metle.
Nakon što sam za deset sati pomeo čitavu svoju sobu, izbacio šest vrećica za otpad iz stana i dva nepoznata partijanera osjetio sam se zaista ugodno i korisno. Od tada redovito pometem ili usisam stan, majkemi. Ako mi ne vjerujete slobodno pitajte studenta iz Širokog , koji mi se i danas mota po stanu, kako ga samo lijepo i redovito pometem.

Izdvojeni članak

Lajk naš svakdašnji: Temperatura kod Dalmatinaca

Kuhinja

Moja kuhinja bila je opremljena raznoraznim aparatima čovjeku nepoznate namjene. Dobro, u frižideru smo držali pive, a na štednjaku je cimer palio cigarete i to je bilo manje više to. Iako je kuhinja zaista bila svemirski opremljena shvatio sam da joj fali osnovni funkcionalni element – moja mama.
Koliko mi fali majčina kuhinja spoznao sam kada sam prvi puta sebi zadao cilj da si nešto pripremim za jelo.

Bila je nedjelja, menza nije radila a ja sam se našao oči u oči sa jednim od najzahtjevnijih jela poznatih čovjeku – kuhanim hrenovkama. Da sam potpuni idioti bilo je jasno kada sam naredna dva dana proveo ležeći sa želučanim tegobama, o majko rodila si kretena! Srećom sam došao sebi i upisao neki studentski tečaj kuhanja osnovnih jela. Tamo sam naučio stvari koje ću baštiniti dok god sam živ.

P.S. Onaj šaljivac koji je smislio jelo ”Jaje na oko ” nije mislio doslovno – kreten.

Izdvojeni članak

Lajk naš svakdašnji: Prikazujemo li žene kao seksualne objekte

Test

Za koji dan mi je majka ponovo došla u posjetu – čitaj kontrolu. Ovaj put dočekala ju je druga osoba, bio je to opet neki pijančina iz Rijeke kojeg se nisam uspio riješiti. Ja sam za to vrijeme bio u kuhinji i spremao ženi, iscrpljenoj od puta, jaja na oko (i to ne svoje) i kuhane hrenovke.

Majka nije mogla prepoznati svoga sina. U jednom trenutku je meni, majci i Anti iz Rijeke zafalilo kruha pa sam otišao u trgovinu kupiti još, pošto na podu sobe više nisam imao niti pola kile u mrvicama. Tako je, naučio sam se brinuti za sebe – i ovog tipa koji nikako da ode.
Prije nego vas majka pošalje na studije i u samostalni život svakako se jedno mjesec dana zatvorite u kuću i upoznajte sa tajnama kućanstva.

Uhvatite se u koštac sa kuhanim hrenovkama. Ne uznemirujte se ako koristeći metlu, poput mene, uganete gležanj i sukobite se sa najvećim dosegom tehnologije – veš mašinom. To će svakako dobro djelovati i na Vaš kućni budžet jer će majka steći neko osnovno povjerenje u vas i neće vas morati svakih osam minuta zvati uspaničena na mobitel: ” Dragi sine, samo zovem da provjerim jesi li i dalje živ. ”

Lajk naš svakdašnji: Savjeti za buduće studente
Share via
Copy link
Powered by Social Snap