Pretraga

Lažna profesorica u školi je predavala 14 godina, sud traži da vrati sve plaće

A- A+

Nakon provedene istrage, Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću podignulo je optužnicu pred tamošnjim općinskim sudom optužnicu protiv 42-godišnjakinje koja se predstavljala kao profesorica. S lažnom diplomom u gimnaziji u Gospiću predavala je punih 14 godina, a sud sada traži da vrati plaće koje su joj u tom razdoblju isplaćene.

diploma Foto: srednja.hr

Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću je, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Gospiću optužnicu protiv hrvatske državljanke (1977.) zbog krivotvorenja  diplome.

Izdvojeni članak
student u svečanoj halji drži diplomu u ruci

Ministarstvo objavilo koliko je lažnih svjedodžbi i diploma otkriveno kod zaposlenika škola

Kako doznaje Telegram.hr, predavala je u gimnaziji u Gospić s krivotvorenom diplomom Filozofskog fakulteta u Zadru. Osim što ju terete za krivotvorenje i prijevaru, sud traži i da, ukoliko bude proglašena krivom, vrati državi nešto više od 750 tisuća kuna, piše Telegram.hr.

– Okrivljenicu se optužnicom tereti da je od 14. veljače 2005. do 13. veljače 2019. u namjeri da se nepripadno okoristi u većem iznosu, podnijela prijavu na natječaj za radno mjesto nastavnika sociologije i povijesti u školskoj ustanovi na području grada Gospića uz koju je priložila neistinitu diplomu jednog filozofskog fakulteta u Republici Hrvatskoj u kojoj je neistinito navedeno da je položila sve propisane ispite i stekla stručni naziv profesora sociologije i povijesti. Odgovorne osobe u toj školskoj ustanovi su, ništa ne sumnjajući, 14. veljače 2005. i aneksom od 7. rujna 2009. sklopili s okrivljenicom ugovor o radu na neodređeno vrijeme na radno mjesto nastavnika sociologije i povijesti. Okrivljenicu se tereti da je temeljem sporazuma između dvije školske ustanove 1. rujna 2008. sklopila ugovor o radu s jednom osnovnom školom na radno mjesto nastavnika povijesti na temelju kojih su okrivljenici u inkriminiranom vremenu isplaćene plaće u ukupnom iznosu od 754.614,23 kune za koji se ona nepripadno materijalno okoristila, priopćeno je ovih dana iz Općinskog državnog odvjetništva u Gospiću.

Podsjetimo, prema posljednje objavljenim službenim podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, u velikoj prrovjeri vjerodostojnosti svjedodžbi i diploma otkriveno je 60 nevjerodostojnih isprava – 27 diploma i 33 svjedodžbe.