Pretraga

Lego ispravio dugogodišnju spolnu nepravdu

A- A+

Iako je već davne 1903. godine poljsko – francuska znanstvenica Marie Curie zaslužila Nobelovu nagradu u području fizike, najpoznatiji svjetski proizvođač kockica, danski Lego, sve do neki dan nije imao niti jednu figuricu znanstvenice, već su to bez iznimke bili muškarci. U posljednjih nekoliko godina Lego je došao na udare kritika zbog ovog pitanja, budući da je pasivno djeci usađivao prevaziđene stereotipe. Profesorica C. Bodin, kako je nazvana ova prva ‘Lego znanstvenica’, trebala bi ispraviti dugogodišnju nepravdu.

Foto: Scientific American

Unatoč tome što se Danska uz ostale skandinavske zemlje često uzima kao primjer zemlje u kojoj su demokratski standardi i ljudska prava na najvišoj razini, najveći proizvođač dječjih kockica Lego, do neki dan nije imao niti jednu figuricu ženske znanstvenice, nego su to isključivo bili muškarci. U posljednjih nekoliko godina tvrtka je zbog toga došla na udar kritike, te očito odlučila promijeniti proizvodnu politiku.

Izdvojeni članak

U ‘Lego školi’ djecu će se učiti misliti, a ne samo pamtiti

Profesorica C. Bodin u službi ispravljanja nepravde

Ono što se Legou zamjeralo je da djeci od najranijih godina usađuju pogrešne vrijednosti, odnosno da je zanimanje znanstvenika isključivo predviđeno za snažniji spol, piše livescience.com.

Profesorica C. Bodin, kako je nazvana prva Lego znanstvenica, trebala bi ispraviti načinjenu štetu.

Izdvojeni članak

Zašto Lego čovječuljci imaju rupe na glavama?

Prva figurica znanstvenice, no ne i obrazovane žene

Iako je C. Bodin prva znanstvenica među Lego figuricama, u Scientific Americanu primjećuju da ovo nije prva ‘visokoobrazovana Lego žena’. Još u 1970-ima je napravljena prva figurica s ženskim obilježjima, koja je bila liječnica, a u 90-ima i prva astronautkinja.

Međutim unatoč ovim svijetlim primjerima iz prošlosti omjer proizvedenih Lego figurica je 4:1 u korist jačeg spola.

– Početak proizvodnje znanstvenica je korak u pravom smjeru. Vrlo je važno za djevojčice da mogu vidjeti žene u ulozi što većeg raspona zanimanja, ali Lego još uvijek mora preći veliki put da svoje proizvode i marketing učini istinski ravnopravnim, rekla je za livescience.com Megan Perryman sudionica kampanje Let Toys Be Toys.

U Legu je na osnovu prijedloga obožavatelja na razmatranju proizvodnja serije ženskih figurica, koja bi mogla uključivati astronomkinju, paleontologinju, sutkinju, stručnjakinju za ptice, inženjerku robotike i kemičarku.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap