Pretraga

[LiDraNo ’17] Kako je to čudno, kako je to neobično, kakav slučaj!

A- A+

Učenici 4. razreda Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci, Sara Grgurić i Antonio Šango, postigli su uspjeh na ovogodišnjem Lidranu s izvedbom dijaloga Martinovih iz drame ‘Ćelava pjevačica’ književnika Eugènea Ionesca.

Foto: srednja.hr

Drama ‘Ćelava pjevačica’ nastala je iz Ionescove fascinacije općepoznatim i neosporivim činjenicama i njihovom lakom lomljivosti u karikaturu. Drama koja počinje kao tipični dan u dobrostojećoj engleskoj obitelji vrlo brzo postaje drama apsurda jer se likovi međusobno kontradiktiraju, ponavljaju, dovode u nelogičnosti te se na kraju cijeli diskurs dekonstruira u glasove da bi se opet sastavio u razgovor.

Izdvojeni članak

[LiDraNo’17] Od popisa lektire do maloljetničkog seksa

Teatar apsurda 

– Ove godine radimo školsku predstavu, koja okuplja antidrame Ionesca (Ćelava pjevačica, Stolice). Na ideju su došli profesor Cvjetković i profesorica Bogdanović (mentorica) koji su predložili da se tekstom iz predstave prijavimo i na Lidrano, objasnila nam je izbor djela Sara. 

Sara i Antonio su tekst malo prilagodili našim prilikama: nisu par iz Londona već iz Ogulina ali žive u Zagrebu, imaju kćer Milicu, žive na Trgu žrtava fašizma, a zovu se Melanija i Donald. 

– Naša scenska izvedba nastala je kao skup improvizacija, a režirali smo je i prilagođavali zajedno s mentorima. Tekst smo i aktualizirali tako što smo promijenili imena gradova koji se spominju u originalu u imena gradova koji se nalaze u našoj županiji. Promijenili smo imena likova u aktualne ‘američke Martinove’ Donalda i Melaniju, koji danas izazivaju brojne kontroverze u javnosti, objasnio nam je Antonio. 

Dvojac kaže da im je zaista bila čast sudjelovati na državnoj smotri Lidrano 2017. jer uz dobar provod su imali priliku proširiti krugove poznanstva s ljudima s kojima dijele slične interese.

Ostale  fotografije i članke posvećene LiDraNu, možete pogledati na potonjim linkovima:

[Fotogalerija] Svi izvođači prve večeri ovogodišnjeg Lidrana

[LiDraNo ’17] Učenici novinari predstavili svoje školske listove – krase ih kreativnost i kritičko mišljenje

[LiDrano ’17] Mlade novinarske nade: Smeta ih nepravda i senzacionalizam u medijima

Tekstove o predstavama možete vidjeti na poveznicama ispod

[LiDrano ’17] Požežanka Ružica Maurus oduševila Hasanaginicom

[LiDraNo’17] Predstava Nadbiskupske klasične gimnazije ‘Don Frane Bulić’ dobila najviše ovacija

[LiDraNo ’17] Maturantica Lara Nekić oduševila s Krležinim Vučjakom

[LiDraNo ’17] Lovro Rimac u najvećoj laži ovogodišnjeg Lidrana

[LiDraNo ’17] Kako, a kako Akakije, kako?

[LiDraNo’17] Od popisa lektire do maloljetničkog seksa

Share via
Copy link
Powered by Social Snap