Pretraga

Liječnik o steroidima: ‘Dečko u dvadesetim godinama izgleda savršeno, ali mora uzimati Viagru’

U podcast nam je došao izvanredni profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu, Milan Milošević, specijalist medicine rada i sporta. On radi i kao dopinški kontrolor, a nama je ispričao kako je doping u adolescentskoj dobi sve veći problem, posebice kod dječaka koji najčešće tijekom srednje škole intenzivno krenu u teretanu ili se bave profesionalnim sportom.

Milan Milošević u podcast studiju srednja.hr

Foto: srednja.hr

Mladi sportaši, ali i adolescenti koji su intenzivno krenuli u teretanu, vrlo jednostavno mogu preko interneta ili nekih drugih kanala doći do ilegalnih supstanci kako bi poboljšali i ubrzali svoj rezultat. Potvrdio nam je to izvanredni profesor Medicinskog fakulteta i specijalist medicine rada i sporta, Milan Milošević i to u našem 40. podcastu – ‘Doping u adolescentskoj dobi‘.

– Od nedozvoljenih supstanci po konzumaciji anabolički steroidi su, nažalost, na prvom mjestu. Oni su vrlo lako dostupni na tržištu. Koliko god mi pričali da se to ne događa, to je prisutno, rekao je Milošević.

Što se događa u tijelu 16-godišnjaka koji konzumira steroide?

Do konzumiranja ilegalnih stvari dolazi jer mladi često žele u što kraćem vremenskom periodu doći do željenog cilja, a najčešće je to određeni fizički izgled.

– Da sada 16-godišnjak počne koristiti anabolike, naravno to ovisi o koncentraciji i o vrsti, ali najčešće ih se koristi oralno putem tableta ili intramuskularno, odnosno s injekcijom najčešće u bedreni mišić. Ako se uzimaju anabolici kroz tablete, onda dolazi do problema s jetrom, odnosno to im kompletno može uništiti jetru. Tako da bi to izbjegli, odluče se bosti svaki dan, što je meni nepojmljivo, objašnjava Milošević.

Izdvojeni članak

Steroidi dostupni srednjoškolcima u skoro svakoj teretani

‘Kada im kažem da će im se smanjiti testisi i da neće imati libido, onda se ipak malo zamisle’

Korištenje anaboličkih steroida može dovesti do srčanog i moždanog udara, kao i do mnogih drugih zdravstvenih problema, ali kaže Milošević, mladi ga poslušaju isključivo kada im spomene određenu stvar.

– Kada im kažem da će im se smanjiti testisi i da neće imati libido, onda se ipak malo zamisle. Znam dečka koji je koristio steroide i sada u dvadesetima on izgleda ‘savršeno’, ali zato mora uzimati Viagru, govori Milošević.

Iako su ilegalni steroidi najveća prijetnja za zdravlje mladih, Milošević otkriva i kako je pretjerano korištenje proteina i pre-workouta također štetno pa čak i opasno za zdravlje mladih čija su tijela tek u razvoju. Što je konkretno rekao na tu temu poslušajte u videu ispod.

Milan Milošević u podcast studiju srednja.hr
Share via
Copy link
Powered by Social Snap