Pretraga

Ovo je lista kvalitete zemalja za budućnost djece: Provjerite kako stoji Hrvatska

A- A+

Niti jedna država ne nudi djeci i šansu za zdravo odrastanje i okruženje pogodno za njihovu budućnost, kaže Svjetska zdravstvena organizacija. UNICEF, Svjetska zdravstvena organizacija i Odbor znanstvenog časopisa Lancet napravili su listu od 180 zemalja na temelju odlika koje zemlje imaju, a koje djeci omogućavaju dobar razvoj i svijetlu budućnost.

pixabay.com

Kako piše BBC, stručnjaci smatraju da klimatske promjene te štetno oglašavanje koje promiče konzumiranje brze hrane i maloljetničkog opijanja dovode djecu u rizik. Prilikom izrade popisa zemalja u obzir su uzeti zdravlje i neki drugi faktori poput obrazovanja te je napravljena lista zemalja najboljih za razvoj i život djece. Uz to, zemlje su se poredale i na osnovi emitiranja ugljikovog dioksida po stanovniku.

Izdvojeni članak

Donosimo listu 20 najpopularnijih imena u Hrvatskoj za dječake i djevojčice rođene 2019.

Pokazalo se da ni jedna zemlja nema dobre uvjete za djecu u obje kategorije, a stručnjaci naglašavaju da djeca neće imati svijetlu budućnost ako se nastavi neodgovorno ponašanje prema planetu te da klimatske promjene egzistencijalno ugrožavaju djecu, piše spomenuti izvor.

Prva na listi zemalja najboljih za razvoj i život djece je Norveška, druga Južna Koreja, a slijedi je Nizozemska. S druge strane, na listi koja uzima u obzir količinu emitiranja ugljikovog dioksida po stanovniku, ove zemlje našle su se na nižim mjestima, pa je Norveška 156., Južna Koreja 166., a Nizozemska 160. Prve tri zemlje na toj listi su Burundi, Čad i Somalija jer emitiraju samo 0,05 posto više ugljikovog dioksida u odnosu na postavljeni cilj za 2030. godinu.

Na prvoj listi koja pokazuje zemlje najbolje za razvoj i život djece Hrvatska se nalazi na 28. zemlju, a od zemalja iz regije najbolje stoji Slovenija koja je 25. Kada je riječ o drugoj listi koja u obzir uzima količinu emitiranja ugljikovog dioksida po stanovniku, Hrvatska je tek na 114. mjestu jer emitira 51 posto više ugljikovog dioksida od globalnog cilja koji je postavljen za 2030. Ipak, na toj ljestvici Hrvatska je najbolja od zemalja iz regije.

 

Copy link
Powered by Social Snap