Pretraga

Ljetna škola znanosti: Prilika za sve srednjoškolce

A- A+

Gimnazija Požega će krajem srpnja i početkom kolovoza biti domaćin projekta Ljetna škola znanosti, kojim će okupiti 36 mladih znanstvenika iz cijelog svijeta. Budući da se međunarodni znanstveno-istraživački program za učenike srednjih škola prethodnih 12 godina održavao u istarskom Višnjanu, Požega će postati prvi kontinentalni koji će ugostiti svjetske znanstvenike. Sva predavanja, projekti i svakodnevna komunikacija odvijat će se na engleskom jeziku, budući da je to ujedno i službeni jezik Škole.

Nakon 12 godina održavanja u Višnjanima u Istri, međunarodni znanstveno-istraživački program za učenike srednih škola, pod nazivom Ljetna škola znanosti, ove će se godine održati u požeškoj Gimnaziji. Budući da će se na projektu okupiti 36 mladih znanstvenika iz cijelog svijeta, doznali smo više detalja o cijelom programu od jednog od organizatora, studenta četvrte godine FER-a, Sebastijana Dumančića.

Kriteriji: motivacija za znanošću i poznavanje engleskog jezika

Najvažniji kriterij po kojem se biraju polaznici je motivacija, zatim znanje engleskog jezika, te se pazi da su polaznici geografski što rašireniji kao i da je omjer spolova ravnopravan.

Okupljanje svjetskih znanstvenika u Požegi

Znanstveno-istraživački projekt biti će pod mentorstvom studenata preddiplomskog, diplomskog i doktorskog studija među kojima će se, uz Hrvate, nalaziti Slovenci, Srbi, Slovaci te Portugalci. Pokrovitelj projekta je Grad Požega, a u organizaciji su studenti FER-a, PMF-a te Max Perutz Laboratorija u Beču.

– Simulira se kompletan proces znanstvenog istraživanja, uključujući prezentaciju rješenja tako da će svi polaznici morati napisati znanstvene članke o tome što su radili te prezentirati rezultate, objasnio je Dumančić cilj Ljetne škole, nadodajući kako među sudionicima neće biti pobjednika, jer se ne radi o natjecanju.

Ravnatelj požeške Gimnazije Pavle Bucić ponosan je na činjenicu da će biti domaćini ovog međunarodnog znanstveno-istraživačkog programa, a smatra kako su izabrani upravo zbog dugogodišnje prosvjetiteljske tradicije i kvalitete škole.

Preko 300 godina postojanja

Gimnazija u Požegi je jedna od najstarijih srednjih škola u Hrvatskoj, a osnovanli su je isusovci 1699. godine. Škola nije prekidala rad ni u ratnom vihoru 1941. – 1945. godine. Reformom usmjerenog obrazovanja 1976. godine nasilno ujedinjuje sa svim požeškim srednjim školama u Centar za usmjereno obrazovanje “Zvonko Brkić”, a od ožujka 1992. godine požeška Gimnazija je ponovo uspostavljena kao samostalna škola.

Službeni jezik – engleski

Još nije sigurno tko će sve održati predavanje, ali će se odvijati uz požešku Gimnaziju i u Parku prirode Papuk. Cijeli projekt, predavanja kao i svakodnevna komunikacija odvijat će se na engleskom jeziku, pa čak i među sudionicima koji dolaze iz iste države.

– Polaznici rade na projektu 8 sati dnevno, osim jednog dana koji je predodređen za izlet i tada se ne radi na projektima. Također, jedan da će biti i radionice, pa taj dan polaznici na projektima rade samo ujutro, istaknuo je Dumančić.

Organizator je objasnio kako sve troškove pokrivaju polaznici i sponzori, no također je istaknuo kako su ove godine naišli na veliku potporu u lokalnoj zajednici pa su sigurni da polaznici neće morati platiti punu kotizaciju.

Svatko tko se prijavljuje mora poslati motivacijsko pismo i preporuku jednog profesora, nakon čega će se obavljati intervjui putem Skypea. Prijave su otvorene za sve srednjoškolce u Hrvatskoj i inozemstvu o 15. ožujka na internetskoj stranici Ljetne škole znanosti.

Ljetna škola znanosti: Prilika za sve srednjoškolce
Share via
Copy link
Powered by Social Snap