Pretraga

Ljudski IQ već se dugo smanjuje

A- A+

Da bi se nivo ljudske inteligencije održavao ili rastao, potrebno je optimalno funkcioniranje velikog broja gena do kojeg dovodi veliki evolucijski pritisak. Takvog pritiska evolucije već dulje nema, stoga se ljudski IQ  već stoljećima smanjuje.

Izdvojeni članak

Sat vremena na internetu poboljšava inteligenciju


Izdvojeni članak

Rezultati na testovima inteligencije potpuno netočni

Ljudske emocionalne i intelektualne sposobnosti već dugo polako opadaju, objavio je dr. Gerald Crabtree u kontroverznoj studiji koja je objavljena u časopisu Trends in Genetics. Za održavanje istog nivoa inteligencije potreban je golem evolucijski pritisak kojeg već dugo vremena nema.

Bez pritiska evolucije nema rasta inteligencije

Dr. Gerald Crabtree s Sveučilišta Stanford tvrdi da složena mreža gena koji daju moć našem mozgu, a posebno su osjetljivi na mutacije, ne prolazi kroz potrebnu selekciju. – Razvoj naših intelektualnih sposobnosti i optimizacija tisuća gena za inteligenciju vjerojatno su se odigrali u relativno neverbalnim, raštrkanim skupinama ljudi prije nego što su naši preci napustili Afriku, objasnio je Crabtree, Inteligencija je u takvom okruženju bila ključna za opstanak, a prirodna selekcija utjecala je na gene, što je dovelo do vrhunca ljudske inteligencije.

Propadanje intelektualnih i emocionalnih sposobnosti

Uz razvoj poljoprivrede i urbanizaciju, selektivni pritisak je oslabio, a intelektualna moć nije više toliko naglašena. Na temelju izračuna brzine kojom se javljaju mutacije u ljudskom genomu te pretpostavke da na intelektualne sposobnosti utječe između 2.000 i 5.000 gena, Crabtree procjenjuje da smo u posljednje 3.000 godina (kroz 120 generacija) svi zadržali najmanje dvije mutacije koje su štetne za našu intelektualnu i emocionalnu stabilnost. Nova neuroznanstvena istraživanja pokazala su da su geni odgovorni za funkcije mozga izuzetno podložni mutacijama. Dr. Crabtree smatra da kombinacija ovog velikog broja osjetljivih gena i manjeg selektivnog pritiska uzrokuje propadanje naših intelektualnih i emocionalnih sposobnosti.

Stručnjaci: Nema razloga za zabrinutost

Iako je ova studija zabrinjavajuća, stručnjaci istču da razloga za strah nema, jer se opadanje događa vrlo sporo, a nove tehnologije trebale bi ponuditi rješenje za taj problem.- Mislim da ćemo uskoro znati svaku od milijuna mutacija koje mogu smanjiti naše intelektualne funkcije te kako svaka od njih međureagira s ostalim mutacijama, s utjecajima u okolišu i ostalim procesima. Tada ćemo vjerojatno biti sposobni magično ispraviti sve mutacije koje su se dogodile u svim stanicama nekog organizma u bilo kojoj fazi razvoja. Stoga nam brutalan proces prirodne selekcije više neće trebati, rekao je Crabtree.

Ljudski IQ već se dugo smanjuje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap