Pretraga

Loš zadah sugerira ozbiljne zdravstvene probleme

A- A+

Loš zadah i bolni zubi nisu uvijek samo rezultat loše oralne higijene. Nerijetko sugeriraju i ozbiljnije zdravstvene probleme koje ne biste trebali zanemarivati.

Problemi koje imate sa zubima i usnom šupljinom mogu sugerirati ozbiljne zdravstvene problem, piše Daily Mail. Suha usta, žuti zubi, krvarenje desni ili pak neki manje očiti dentalni problemi mogu biti znak da biste trebali potražiti pomoć liječnika. 

Problemi s jetrom ili gingivitis

Tako primjerice loš zadah može upozoravati na problem s jetrom. Ukoliko ga se ne možete riješiti ni nakon pranja zubiju i jezika onda je gotovo sigurno povezan s nekim ozbiljnijim problemom. Može se raditi o poremećajima u želucu, a ponekad i o bolesti jetre.

Izdvojeni članak

Zubna pasta koju koriste mnogi skriva opasni sastojak

Ukoliko uz loš zadah ide i krvarenje desni tijekom i nakon pranja zubiju može značiti da imate gingivitis. Iz ovog kompliciranog medicinskog naziva krije se upala zubnog mesa koja ukoliko se ne liječi uglavnom dovodi do infekcije tkiva i kostiju koje podupiru zube. U konačnici zubi počinju ispadati. Da bi smanjili opasnost od ove bolesti, redovito zube perite i četkicu mijenjajte svaka tri mjeseca.

Suha usta sugeriraju dijabetis, a pripazite i na čireve

Muče li vas slučajno konstantno suha usta provjerite ne patite li možda od dijabetisa. Naime, nedostatak sline jedan je od prvih simptoma šećerne bolesti. Naravno, valja napomenuti, da isti simptome možete sugerirati dehidraciju, a na suhoću usta utječu i drugi faktori poput pušenja.
Osim suhih usta nemali broj ljudi muku muči s aftama i čirevima u ustima.

Najčešće je riječ o padu imuniteta no ako se problem nastavi treba ga dodatno provjeriti. Posebno je važno pripaziti na čireve koji krvare i s jasno izraženim bijelim i crvenim čirevima. Oni mogu sugerirati rak usne šupljine.

Naposljetku čest je problem i škripanje zubi tijekom noći. Znak je psihološkog ili emocionalnog stresa koji se očituje tijekom spavanja. Ovaj problem je relativno lako prepoznati jer dovodi do trošenja zubiju, a reflektira se i glavoboljama.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap