Pretraga

Loše vijesti: Muškarci polako izumiru

A- A+

Muški dio ljudske vrste izumrijeti će, a taj je proces već započeo, tvrdi australska znanstvenica Jenny Graves. Krivac za izumiranje muškaraca je Y kromosom, odnosno njegova nasljedna slabost, što će dovesti do polaganog nestajanja muškaraca kroz pet milijuna godina.

Izdvojeni članak

Genetika ili okolina: zašto sijedimo?

Y kromosom kod muškaraca ima tek sto gena, a kroz pet milijuna godina taj bi kromosom mogao sasvim nestati, tvrdi znanstvenica prema Daily Mailu. Ona, također, smatra da je taj proces već započeo.

Kromosom X ima oko tisuću zdravih gena, dok ih Y ima tek stotinjak

Ženski dio, kromosom X, ima otprilike tisuću zdravih gena, dok je tijekom evolucija broj gena u Y kromosomu pao na samo stotinu. Među njima je i SRY gen, koji odlučuje hoće li embrij biti muški ili ženski. – Kod muškaraca je Y kromosom sam, stoga mu je teško ispravljati greške, dok kod
žena dva X kromosoma mogu razmjenjivati informacije i popravljati se, kaže Graves u svom predavanju.

U svojem predavanju nadalje objašnjava kako su preostali geni ‘smeće’, te su primjer lošeg dizajna. Ipak, svjetla je točka u svemu tome što će za nestanak muškaraca trebati bar pet milijuna godina.

Nije sve tako crno

Ipak, neki se ne slažu s australskom znanstvenicom, a jedan od njih je i profesor Robin Lovell-Badge s Instituta za medicinska istraživanja u Londonu. On tvdi kako su studije pokazale kako ovakva propadanja gena dolaze u valovima, te da Y kromosom nije imao gubitaka već 25 milijuna godina.

Rješenje za problem propadanja Y kromosoma moglo bi se naći u novom kromosomu koji bi mogao preuzeti njegovu ulogu, a osim toga, medicina bi mogla imati dovoljno vremena da riješi ovaj problem.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap