Pretraga

Loše vijesti za ljubitelje čokolade: Zbog nestašice bi do 2020. mogla koštati ‘kao suho zlato’

A- A+

Svijetu sve više ponestaje čokolade, a čak ni najveći usjevi kakaovca ne mogu se nositi s velikom potražnjom u Aziji, najvećem internacionalnom proizvođaču čokoladnih poslastica.

Barry Callebaut Group bazirana u Švicrskoj pridružila se stručnjacima u čokoladnoj industriji u njihovoj brizi za čokoladu, odnosno nestašicu te mnogima omiljene slastice. Do toga bi moglo doći već do 2020. godine, zbog čega su cijene kakaa narasle do 25 posto samo prošle godine, piše Independent.

Izdvojeni članak

Zašto žene žude za čokoladom, a muškarci za mesom

Zbog nestašice skočila cijena kakaa

– Globalni sektor kakao mogao bi patiti zbog nestašice od čak jednog milijuna tona do 2020. godine, zbog povećanih ekonomskog i okolišnog pritiska na farme kakaovca. To jednostavno nije održivo, kazala je predsjednica Mars čokolade Fiona Dawson.

Angus Kennedy, urednik magazina Kennedy’s Confection dodao je kako će čokolada budućnosti u sebi imati jako malo kakaa i da zbog toga neće biti ni slična čokoladi koju svi poznajemo i volimo.

Cijene kakaa u godini 2013./2014. narasle su s 1,600 funti po toni do čak dvije tisuće funti po toni.

Izdvojeni članak

Uskoro ćete moći uživati u čokoladi s nula kalorija

‘Čokolada će postati toliko skupa da je prosječan čovjek sebi neće moći priuštiti’

Bez obzira na upozorenja o nestašici, povećanje zahtjeva za čokoladom bilo je sedam puta veće u Aziji, kada se ista usporedi s tradicionalnim europskim tržištima.

Najveći proizvođači slažu se da probleme koji čekaju industriju čokolade mnogi nisu slušali s pažnjom.

– Čokolada će postati toliko rijetka i skupa da se je običan čovjek jednostavno neće moći priuštiti, rekao je još prije četiri godine John Mason iz Nature Conservation Research Councila baziranom u Gani.

Loše vijesti za ljubitelje čokolade: Zbog nestašice bi do 2020. mogla koštati ‘kao suho zlato’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap