Pretraga

Loše vijesti za maturante: Pogledajte hoće li za vrijeme norijade padati kiša u vašem gradu

A- A+

Norijadu je zadnjih nekoliko godina pratilo uglavnom lijepo vrijeme, no situacija je ovog proljeća nešto drugačija te mnogi strahuju od kiše baš na taj dan. Kako bismo provjerili što maturante čeka u petak konzultirali smo dvije renomirane meteo stranice. Evo što smo doznali.

Deseci tisuća hrvatskih maturanata velikim slavljem na gradskim ulicama već godinama obilježavaju kraj svojih srednjoškolskih dana. Pjesma, ples, gađanje brašnom i kupanje u gradskim fontanama sastavni su dio svake norijade. Uz sve već navedeno preduvijet za dobru feštu je i lijepo vrijeme koje je posljednjih godina bilo blagonaklono prema maturantima no po svemu sudeći ovog proljeća neće biti tako.

Kako bismo provjerili kakav dar s neba maturante očekuje u petak 16. svibnja, izanalizirali smo prognoze Državnog hidrometerološkog zavoda i prestižnog meterološkog portala weather.com.

Kiša na kontinentu

Sudeći prema najavama spomenutih internetskih stranica kontinentalnu Hrvatsku, odnosno njene maturante očekuje prilično loše vrijeme. Najave nisu obećavajuće, a osim što će ulice po svemu sudeći biti okupane kišom, neće biti pretjerano toplo.
Tako DHMZ za Zagreb prognozira temperaturu između 9 i 12 stupnjeva, a ništa toplije neće biti ni u Osijeku, Karlovcu i Varaždinu. Kišni oblaci su ono što dominira na meterološkim kartama u kontinentalnoj Hrvatskoj, a renomirani weather.com za spomenute gradove predviđa čak 90 posto šansi za kišu. Ponegdje će biti i vjetra.

Iako nije obećavajuće, do norijade su još tri dana, a kako je vrijeme nepredvidivo možda ipak iznenadi maturante.

Na jugu oblaci, ali možda prođe bez padalina

Što se tiče južnijih krajeva, ako je vjerovati prognozama, stanje bi trebalo biti nešto povoljnije. Daleko od toga da južnjake čeka lijepo vrijeme, ali DHMZ sugerira kako se maturanti u ovom dijelu Lijepe naše ipak imaju čemu nadati.
U Splitu i Dubrovniku bi temperature mogle biti slične onima u kontinentalnoj Hrvatskoj, a Pula i Rijeka će po svemu sudeći uživati u nešto toplijem vremenu, jer bi se živa u termometru trebala podići i do 15 odnosno 18 stupnjeva Celzijusovih.

Padaline u primorskom kraju, sudeći po portalu weather, najozbiljnije prijete Rijeci i Splitu gdje je kiša prilično izgledna, dok se Dubrovčani i Puljani ne bi trebali bojati. Naime, u Puli su šanse za kišu svega desetak posto, a i u Dubrovniku je slična situacija.

Sve u svemu ostaje nada da kiša neće pokvariti veliko slavlje nekoliko desetaka tisuća maturanata.

Copy link
Powered by Social Snap