Pretraga

Majka tuži Metu: ‘Moja kći je sa 7 godina postala ovisna o Facebooku i počela se samoozlijeđivati’

A- A+

Majka iz Kolorada u SAD-u odlučila se na pravnu bitku protiv kompanije Meta, vlasnika društvene mreže Facebook. Majka tvrdi kako je njena kći sa samo sedam godina postala ovisna o Facebooku i zbog toga razvila poremećaj u prehrane i da je patila od deprivacije sna, tjelesne dismorfije, samoozljeđivanja, teške anksioznosti i depresije. U tužbi se navodi kako roditelji vjeruju da su Facebookove mjere provjere dobi ‘slabe’ i da svjesno iskorištavaju ‘ranjive korisnike’,odnosno djecu, kako bi ostvarili profit.

Foto: Unsplash

Iako bi Facebook profil smjeli napraviti samo oni koji su stariji od 13 godina, jedna je djevojčica napravila profil sa samo sedam godina. Danas, majka djevojčice koja je danas 13-godišnja tinejdžerica, tuži Metu, vlasnika Facebooka smatrajući da je zbog te društvene mreže njena kći razvila poremećaj u prehrane i da je patila od deprivacije sna, tjelesne dismorfije, samoozljeđivanja, teške anksioznosti i depresije, prenosi Daily Mail.

Nije jasno koje je korake i je li ih majka uopće poduzela kako bi ograničila korištenje interneta kćeri

Majka u tužbi navodi i kako su njenu kćer obavijesti, koje joj je Facebook slao na mobitel, ‘držale budnom cijelu noć’ te da joj je interes za druge aktivnosti opao. Iako nije jasno koje je korake i je li ih majka uopće poduzela kako bi ograničila korištenje interneta svojoj kćeri, u tužbi navodi kako ni ona ni kći nisu bile ‘svjesne kliničke ovisnosti i mentalnih štetnih učinaka Facebooka.’

– Meta je dizajnirala Facebook kako bi omogućila djeci i adolescentima da ga koriste, postanu ovisni i zlorabe njihov proizvod bez pristanka roditelja korisnika. Facebookove mjere provjere dobi su slabe i svjesno iskorištavaju ranjive korisnike kako bi ostvarili profit, tvrdi majka u tužbi.

Izdvojeni članak

Čekala da navrši 18 pa tužila roditelje zbog objavljivanja njezinih slika na Facebooku

Majke pokrenule tužbu i protiv Instagrama zbog ‘navođenja djevojčica na anoreksiju i pokušaje samoubojstva’

Meta se po ovom pitanju još nije oglasila, a ova tužba nije jedina toga tipa koju su primili u posljednje vrijeme. Prošlog su mjeseca dvije majke pokrenule tužbu protiv Instagrama zbog ‘navođenja djevojčica na anoreksiju i pokušaje samoubojstva guranjem kalorijski restriktivnih recepata i slika premršavih modela na vrh njihovih feedova’.

Jedna djevojka, kći jedne od majki koje su podnijele tužbu protiv Instagrama, pokušala si je oduzeti život zbog pritiska društva da bude mršava i lijepa. Druga djevojka si je iz istog razloga više puta pokušala oduzeti život.

Izdvojeni članak

Tinejdžerica se odrekla pametnog telefona: Sretna sam sa svojom ‘ciglom’ i više se ne vraćam na novo

Svaka treća tinejdžerica ima krivu sliku o svom tijelu zbog onoga što svakodnevno gledaju na Instagramu

Tužbe roditelja koje iz dana u dan rastu krenule su nakon što se saznalo da je Meta znala kako njihove društvene mreže štetno utječu na mlade, posebice na mlade djevojke. Podaci koje su prikupili prije dvije godine pokazuju da je 32 posto djevojaka reklo kako su zbog Instagrama razvile negativno mišljenje o svojem tijelu, a taj postotak kod djevojaka tinejdžerica raste – svaka treća tinejdžerica stvori krivu sliku o svom tijelu zbog onoga što svakodnevno gledaju na Instagramu.

Da stvar bude još gora, 13 posto američkih i šest posto britanskih djevojčica tvrdi kako si žele oduzeti život zbog Instagrama. Nakon dvije godine, kada si ti podaci iz Mete izašli u javnost, na društvenim mrežama nije došlo do skoro nikakvih promjena kako bi se to spriječilo i zbog toga roditelji poduzimaju drastične korake poput ovakvih tužbi.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap