Pretraga

Makarsku školu godinama drmaju afere, no ravnatelju ni inspekcija ne može ništa

A- A+

Makarska Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića u zadnjih nekoliko godina postala je poznata kao ‘škola slučaj’. Iako relativno mala, u njoj se u posljednjih osam godina zaredalo nekoliko afera koje su ozbiljno narušile reputaciju te institucije. Od seksualnih skandala, napada učenika na profesora, incidenta s fašističkim znakovljem, sve do posljednje afere zbog koje se u slučaj uključila i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić. Zadnji u nizu skandala tiče se profesorice glazbene umjetnosti Sandre Ivančić, na koju se brojni učenici žale još od prošle školske godine te ju optužuju za mobbing. Nakon što je pravobraniteljica naložila hitnu inspekciju koja je izvršila nadzor, inspektor Ivan Ivanda Školskom je odboru dao prijedlog da ravnatelja razriješe dužnosti, koji su oni odbili.

Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića u Makarskoj ima 578 učenika. Pohađaju je srednjoškolci s cijele Makarske rivijere, a iako glasi kao prilično kvalitetna, njena je reputacija posljednjih godina itekako narušena. Nekoliko afera i skandala ovoj školi su osigurali zamjetan medijski prostor, ali i nekoliko crnih mrlja u dosjeu.

Turbulentno je u ovoj makarskoj školi i posljednjih par mjeseci tijekom kojih ju je, uslijed roditeljskih prosvijeda i reakcije pravobraniteljice Mile Jelavić, pohodila i Prosvjetna inspekcija Split. Kontrola koju je proveo Ivan Ivanda rezultirala je prijedlogom za smjenu ravnatelja Slavka Gudelja. Razriješenje ravnatelja je predloženo pod obrazloženjem da nije dovoljno štitio đake od profesorice glazbene umjetnosti Sandre Ivančić na koju su se učenici i njihovi roditelji mjesecima žalili zbog navodnog mobbinga.

Usprkos inspekcijskom naputku, članovi Školskog odbora Marija Begović, Tomislav Roso, Matko Marče, Zvonimir Galić, Dina Miočević, Nikola Andačić i Željko Kordić su ocijenili kako Gudelj treba ostati na ravnateljskoj dužnosti koju vrši već 13 godina.

Izdvojeni članak

Skandal u Makarskoj: Uhićen profesor zbog sumnje da je stupio u seksualni odnos s učenikom

Učenici mjesecima trpjeli maltretiranje profesorice glazbene umjetnosti

– Roditelji učenika dvaju razreda poslali su dopis u kojem traže zaštitu djece od maltretiranja i ponižavanja od nastavnice glazbene umjetnosti Sandre Ivančić. Problem je kulminirao tijekom protekle školske godine, a protegnuo se i na ljetne praznike. Pozivali su i Inspekciju da izvrši nadzor nad slučajem, no nitko se nije pojavio, a ona je počela frizirati ocjene i zagorčavati život učenicima na način da bi se s njima svađala, a u dnevnik upisivala da je predavala, svjedočio je nedavno roditelj jednog učenika za Makarsku kroniku.

Jelavić je naložila hitni inspekcijski nadzor nad ravnateljem, ali i inspekcijski i pedagoški nadzor nad profesoricom. – Nadzor je obavljen jer su roditelji i učenici 4.l i 4.b razreda imali pritužbe na nastavnicu koja, kako su tvrdili u dopisu poslanom pravobraniteljici Mili Jelavić, ponižava djecu i nepravedno ih ocjenjuje, zbog čega je 31 učenik tražio ispit pred Komisijom, pisala je u rujnu Makarska kronika.

Nakon što je nadzor obavljen, inspektor Ivan Ivanda Školskom odboru je predložio da smijeni Slavka Gudelja s ravnateljske pozicije, no to se ipak nije dogodilo. Školski je odbor glasovao protiv smjene, zbog čega je sada na potezu ministar Jovanović. Ivanda nam nije htio ništa više reći, jer kako kaže, nije ovlašten davati informacije ni medijima niti bilo kome drugome.

Brojni skandali i afere ravnatelja nisu skinuli s pozicije

Ovaj je primjer tek posljednji u nizu afera koje su zadesile Školu fra Andrije Kačića Miošića u Makarskoj. Iako je ovo relativno mala obrazovna institucija, posljednjih godina potresali su je brojni skandali, a ravnatelj je usprkos nemilim događajima preživio u  fotelji.

Prvi je šokantan slučaj iz sad već davne 2005. godine, kada je tadašnji učenik trećeg razreda profesora hrvatskog jezika Zdravka Pervana ubo nožem. Tada 17-godišji Podgoranin, u školi je nanizao brojne jedinice, a svoj je gnjev usmjerio prema profesoru kojeg je umalo i usmrtio. Školi i djelatnicima se tada spočitavala činjenica da im je promaknuo silan bijes akumuliran u učeniku koji je naposljetku zamalo imao kobne posljedice.

Izdvojeni članak

Profesor iz Makarske priznao spolni odnos s učenikom, ali je pušten na slobodu

Maturanti se fotografirali kraj kukastog križa, Gudelj nije reagirao

Tri godine kasnije, cijelom je Hrvatskom odjeknuo slučaj makarskih maturanata iz četvrtog razreda ekonimista koji su se za školski godišnjak slikali s kukastim križevima.  Čak 12 učenika fotografiralo se uz spomenuti fašistički simbol, a te su slike najnormalnije objavljene bez da je itko u upravi škole reagirao, a kamoli spriječio izradu i distribuciju spornih godišnjaka.

Čak i osobni opisi nekih od učenika bili su više nego neprimjereni, a tome svjedoči jedan koji jednog od maturanata opisuje kao mladića koji je predložio pjesmu ‘Jasenovac i Gradiška stara’ za himnu generacije.

Dio roditelja je bio zgrožen onime što su vidjeli u godišnjaku. Problematični maturanti istog razreda uredno su gradom zadnjeg tjedna nastave paradirali u majicama s natpisom ‘4.d Uber alles’, što također očito nije uhvatilo pažnju rukovodstva škole.

Bitno je naglasiti da za incident s nacističkim znakovljem u školskom godišnjaku apsolutno nitko nije odgovarao.

Izdvojeni članak

Makarska: Snimke seksualnog odnosa profesora i učenika navodno završile na internetu

Napao bivšeg učenika koji je izjavio da je godišnjak njegova odgovornost

Nije se bura oko godišnjaka, majici i fašističkih simbola niti stišala, a dva mjeseca kasnije ta je tema ponovno aktualizirana i to zahvaljujući ravnatelju kojem Damoklov mač smjene sada visi iznad glave.

Gudelj je usred Makarske, na autobusnom kolodvoru pred generacijom učenika četvrtih razreda koja se spremala na maturalno putovanje, verbalno napao bivšeg učenika škole, zbog izjave koju je isti dao za jednu televiziju, a u kojoj je iznio mišljenje kako je za aferu ‘školski godišnjak’ uvelike odgovoran sam ravnatelj. 

To je izazvalo bijesni ispad ravnatelja Gudelja koji je odlučio očitati bukvicu svome bivšem učeniku pri čemu su ga smirivali čak i roditelji maturanata. Verbalni ispad prvog čovjeka makarske škole zabilježili su narednih dana svi veći mediji, ali je njegova pozicija ostala neprikosnovena.

Izdvojeni članak

Makarski maturant i budući IT-ovac ljeti radi kao mornar

Profesor koji je seksualno ucjenjivao učenika i dalje na popisu djelatnika škole

Posljednji i možda najšokantniji skandal u nizu odigrao se u prosincu prošle godine kada je jedan profesor ekonomske grupe predmeta ove makarske škole priveden u policiju zbog sumnje da je stupio u seksualni odnos s učenikom, što se na kraju pokazalo istinitim. Profesor je priznao odnos s učenikom, koji je spolni odnos ponudio u zamjenu za brisanje negativne ocjene.

Zbog seksualne ucjene u kojoj je učenik oralno zadovoljio profesora kako bi se ‘riješio’ jedinice nije zadržan u pritvoru, jer u činu nije bilo prisile. Zanimljivije je ipak to što ravnatelj Slavko Gudelj napaljenog profesora nije otpustio iz škole, već ga je samo suspendirao. Trenutno je isti nastavnik i dalje na popisu djelatnika škole, a mijenja ga drugi profesor što se jasno vidi i na web stranici škole.

Sad je sve na Ministarstvu

Izdvojeni članak

Devetogodišnji Makaranin najbolji je harmonikaš svijeta

Sva previranja u školi je ravnatelj Slavko Gudelj preživio, a ni nedavni događaji i inspekcijski napuci ga nisu zasada koštali fotelje. Školski odbor je jednoglasno odbio njegovu smjenu te se čeka odluka Ministarstva iz kojeg sada može doći odluka o njegovu razrješenju. Ako je suditi po njegovim riječima Gudelj se smjene ne boji.

– Ja iskreno ne očekujem smjenu od ministra, zato jer ne postoji razlog za takvo nešto. Mislim da u svim procesima postoji neka hijerarhija kažnjavanja prijestupa, a smatram da sam poštivao sve procedure i napravio sve što sam trebao. Školski odbor je odbio prijedlog inpektora, i to jednoglasnom odlukom, zato jer jednostavno nema elemenata po kojima bi mene trebalo razriješiti dužnosti. Inače sam u kontaktu s mnogim inspektorima, koji rade i onima koji su već u mirovini, i oni se svi čude takvome prijedlogu. To je jednostavno zato jer za moju smjenu nema elemenata, zaključio je ravnatelj Slavko Gudelj.