Pretraga

Malo se zaletila: Ministrica lažno optužila učenike za markiranje pa podnijela ostavku

A- A+

Joke Schauvliege, belgijska ministrica zaštite okoliša, bila je prisiljena podnijeti ostavku sa svoje funkcije nakon što je iznijela lažne tvrdnje o tamošnjim učenicima i razlozima zbog kojih proteklih dana ne pohađaju školu. Naime, kazala je kako državne obavještajne službe imaju dokaze da neimenovani izvori moći usmjeravaju djecu da izostaju iz škole kako bi mogli protestirati protiv klimatskih promjena.

Foto: YouTube Global News (Screenshot)

Prosvjedi su počeli u Flandersu, regiji Belgije za koju je Schauvliege bila nadležna, i proširili se diljem zemlje. Njezine tvrdnje da je štrajk škola ‘namještaljka’ i ‘više od spontane akcije solidarnosti’ izazvale su val kritike šire političke klase.

– Znam tko stoji iza ovog projekta, obje nedjeljne demonstracije i učenika koji izostaju iz škole. Tamo mi je rečeno i iz državne sigurnosti. Garantiram da (…) su klimatske demonstracije više od spontane akcije solidarnosti s našom klimom, rekla je Schauvliege.

‘Otišla predaleko’

Ubrzo su se oglasili iz službe državne sigurnosti i sve zanijekali.

Izdvojeni članak

Iz škole ‘pobjeglo’ više od 10 tisuća učenika: Ne odustaju dok ne dobiju što žele

– Ništa o ovome nismo prijavili Schauvliege. Ni usmeno ni pismeno, poručili su.

Ministrica se najprije pokušala zadržati na svojoj poziciji i stavu, inzistirajući kako nije lagala, nego jednostavno ‘otišla predaleko’.

– Posljednjih tjedana, spavala sam malo i preplavila me frustracija, ja sam ljudsko biće i mogla bih biti u krivu, rekla je na belgijskom radiju.

Međutim, Schauvliege je na emotivnoj press konferenciji u utorak objavila kako ne može nastavljati obavljati funkciju ministrice nakon izbijanja rastuće kontroverze i podnijela ostavku.

– Teško je nastaviti obnašati funkciju ministrice zaštite okoliša u ovim okolnostima, kazala je uplakana Schauvliege.

15. ožujka globalna akcija ‘School Strikes 4 Climate Action’

Prosvjede je prošle godine pokrenula 16-godišnja Greta Thunberg ispred Švedskog parlamenta, a školarci diljem Belgije slijedili su njezin primjer. Protesti su također održani u Švicarskoj, Njemačkoj i Australiji, a globalna akcija pod nazivom School Strikes 4 Climate Action održat će se 15. ožujka.

https://www.facebook.com/GVWPhotographer/photos/a.187482341352878/1680901898677574/?type=3&permPage=1

Belgija ima četiri ministra okoliša, po jednog za svaku regiju, ali nema nacionalnu politiku za postizanje klimatskih ciljeva koje su postavili Ujedinjeni narodi. Naime, UN do 2030. želi da temperatura, umjesto predviđenih 2°C, poraste za samo 1.5°C. Prije dva se tjedna na prosvjedu u Bruxellesu pojavilo čak 35 tisuća mladih.

– Tvrdnja ministrice uvreda je za autentičan angažman tolikog broja mladih ljudi, kazali su predstavnici pokreta Youth for Climate.

Iako proteste nastavljaju kritizirati političari koji djeluju u pokrajini Flanders, djeca ne odustaju od borbe za bolje sutra.

Copy link
Powered by Social Snap