Pretraga

Mandatar Tihomir Orešković studirao je na prestižnom svjetskom Sveučilištu

A- A+

Tihomir Orešković je službeno potvrđen kao mandatar Domoljubne koalicije i Mosta, a sljedećih četiri godine trebao bi obnašati dužnost predsjednika Vlada Republike Hrvatske. Orešković je Bachelor i Master diplomu stekao u Kanadi pa će biti zanimljivo kakvi će mu biti pogledi na hrvatski obrazovni sustav.

Službeni Twitter HDZ-a | Krivo prezime mandatara

Rođen je 1966. godine u Zagrebu, a 1985. je upisao kemiju na Sveučilištu McMaster u Kanadi gdje je Bachelor diplomu stekao 1989. godine. Te godine na istom Sveučilištu upisuje Master of Business Administration (MBA) usmjeren na financije i informacijske studije koji završava 1991. godine.

Studirao na 149. najboljem Sveučilištu u svijetu

MBA studij u zapadnim zemljama postoji od sredine prošlog stoljeća, a u Hrvatskoj je ova diploma postala popularna tek odnedavno. U pravilu ga upisuju poslovni ljudi s nekoliko godina radnog iskustva, koji znaju kako kompanije funkcioniraju, te žele unaprijediti njihovo poslovanje. Takvi stručni studiji upisuju se bez obzira na profesiju i završeni dodiplomski studij.

McMaster University koji se nalazi u gradu Hamilton iz regije Ontario je šesi najbolji studij u Kanadi, te odličan 149. u svijetu prema topuniversities.com. Najbolje ocjene imaju u području internacionalnog Sveučilišta, a najlošije prema citatima profesora. Ukupan rezultat im je 61,5.

Nije poznato koju osnovnu i srednju školu je pohađao Orešković, a zanimljivo na njegovom Linkedin profilu ne piše Tihomir, nego ‘Tim Oreskovic’. Također, HDZ je na službenom Twitteru prilikom objave napisao krivo prezime ‘Orešović’ što ni ne čudi s obzirom na mali broj informacija o novom mandataru.

McMaster University rezultati topuniversities.com

Izdvojeni članak

Evo kako je predsjednica ‘rasturila’ prva tri razreda u riječkoj gimnaziji

Na poziciju mandatara dolazi s radnog mjesta iz Amsterdama

Karijeru započinje 1992. u proizvodnji farmaceutske tvrtke Eli Lilly u Kanadi u kojoj je obnašao različite funkcije u segmentu financija i međunarodnog poslovanja, uključujući Latinsku Ameriku i Aziju. Iz spomenute tvrtke odlazi s pozicije direktora za odnose s državnom administracijom i ekonomske poslove.

Nakon toga, zapošljava se u Novopharmu u Kanadi, današnje članice Teva grupa. Tamo je Orešković bio zaposlen na poziciji potpredsjednika zaduženog za razvoj poslovanja, te glavnog financijskog direktora.

U Plivu je došao 2009. kao glavni financijski direktor za Istočnu Europu, a godinu kasnije imenovan je za glavnog financijskog direktora za Istočnu Europu, Mediteran, Izrael i Afriku.

Do sada je bio financijski direktor Teve (koja je u vlasništvu Plive) za Europu, a prema Linkedin profile, radi na toj poziciji iz Amsterdama. Na tu je funkciju stigao iz Plive gdje je obnašao dužnost predsjednika Uprave od 2012. do 2014. godine.

Copy link
Powered by Social Snap