Matematičari nižu uspjehe, osvojili dva srebra i dvije bronce

professays.com

Matematičari Jovanoviću: Uložite više sredstava u mlade i nadarene

Briljantan rezultat Domagoja Ćevida na međunarodnoj matematičkoj olimpijadi nije bio posljednji uspjeh hrvatskih srednjoškolaca. Nakon balkanske olimpijade, gdje smo pokupili četiri medalje, održala se 6. srednjoeuropska matematička olimpijada na kojoj su naši matematičari pokazali da je Hrvatska zemlja znanja. Dva srebra i dvije bronce, računica je nakon održane olimpijade.

U švicarskom gradu Solothurnu od 6. do 12. rujna održala se 6. srednjoeuropska matematička olimpijada, u kojoj su sudjelovali učenici iz deset zemalja. Hrvatsku je predstavljalo osmero učenika iz Zadra, Rijeke, Slavonskog Broda i Zagreba.

Srebro su odnijeli Mislav Balunović iz 2. razreda Gimnazije Matije Mesića u Slavnoskom Brodu i Mihael Marović, učenik 3. razreda zagrebačkog Mioca.

Osim srebra, u pojedinačnoj kategoriji bronačnom medaljom se može pohvaliti Roko Žaja iz Gimnazije Andrije Mohorovičića u Rijeci. Što se tiče ekipnog dijela, naši srednjoškolci ni tu nisu zaostajali, pa su izborili treće mjesto i tako ponijeli još jednu broncu.

Na samom natjecanju učenici su proveli dva dana po pet sati rješavaju zahtjevne zadatke iz matematike, jedan dan pojedinačno, a drugi dan ekipno. Mjesto sljedeće srednjoeuropske matematičke olimpijade već je poznato, pa će naši učenici dogodine putovati u Veszprem u Mađarskoj.

Odgovori