Pretraga

Matematički entuzijast Adrian osvajač je 5 Oskara znanja: Želja mi je upisati prestižni Cambridge

A- A+

Adrian Beker učenik je četvrtog razreda XV. gimnazije u Zagrebu i ove godine upravo on dobiva najveći broj Oskara znanja, čak pet. Radi se o nagradi koja se dodjeljuje učenicima koji su pobijedili na državnim natjecanjima i/ili ostvarili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim. Adrian je ove godine bio najuspješniji u tom pogledu, jer je dvostruki državni prvak, a na međunarodnim natjecanjima osvojio je tri bronce. Upoznajte ovog zanimljivog matematičkog entuzijasta kojemu je želja postati student matematike na Cambridgeu.

Adrian Beker|foto: Hrvatski savez informatičara

Pet – broj je to kipića Oskara znanja koje će kući ponijeti Adrian Beker, pravi informatički i matematički entuzijast. Njegovo ime možda vam već zvuči poznato jer je upravo Adrian ovogodišnji državni prvak iz matematike i informatike. Tri brončane medalje osvojio je i na međunarodnim natjecanjima: Međunarodna matematička olimpijada 2016., Međunarodna informatička olimpijada 2016. i Romanian Master of Mathematics 2017.

Izdvojeni članak

Odabrana reprezentacija koje će nas predstavljati na informatičkim olimpijadama

Pripreme kroz čitavu godinu 

Ključ Adrianova uspjeha za svako od ovih natjecanja je isti – dobra priprema. Rad, trud i volja koju posjeduje nepogrješiva su kombinacija. 

– Za natjecanja se pripremam tijekom čitave godine, a pripreme se uglavnom sastoje od rješavanja zadataka s prošlih natjecanja. Rješavanje natjecateljskih zadataka u pravilu je dosta zabavno, tako da pripreme ne predstavljaju neko posebno opterećenje, već izazov. Motivaciju nalazim u stalnoj želji za napretkom u natjecateljskoj matematici i informatici, kaže nam Adrian.

Posebno je, kaže, zadovoljan kada uspije riješiti neki zadatak koji prije nije znao riješiti, jer mu to daje najbolju potvrdu o napretku. 

Veliku ulogu u Adrianovu uspjehu igraju i njegovi mentori, koji mu pomažu da za svako natjecanje bude u ‘top-formi’.
Tako su mu na ovim natjecanjima mentori bili nastavnici XV. gimnazije i brojni bivši natjecatelji, sadašnji članovi udruga koje se između ostaloga bave organizacijom i pripremama učenika za natjecanja, kao što su mladi nadareni matematičari Marin Getaldić, Hrvatsko matematičko društvo i Hrvatski savez informatičara.

Izdvojeni članak

Zagrebački MIOC ‘potukao’ konkurenciju na državnom iz Informatike

Od šestog razreda svake godine dobiva Oskar znanja 

Na svim natjecanjima na kojima je sudjelovao podrazumijeva se poznavanje gradiva naučenog u školi, ali ona ispituju i puno više od samog gradiva jer je za uspješno rješavanje zadataka potrebno kreiranje određenih ideja koje su dobrim dijelom originalne, kako nam je objasnio. 

– Od natjecanja na kojima sam nastupio tijekom prošlih godinu dana vjerojatno mi je najizazovniji bio IMO (Međunarodna matematička olimpijada). Ipak se radi o najcjenjenijem srednjoškolskom matematičkom natjecanju, a osim toga na njemu sudjeluju učenici iz gotovo svih zemalja svijeta. Usprkos tomu, možda je konkurencija najjača bila čak na ovogodišnjem RMM-u (Romanian Master of Mathematics). Naime, na njemu sudjeluju uglavnom učenici iz 20 najboljih država s prošlogodišnje Olimpijade, tako da se zaista radi o najjačim matematičarima na svijetu, objašnjava. 

Na domaćim je natjecanjima, priča nam, ove rezultate i očekivao, jer je slične postizao i prijašnjih godina. Međunarodna su pak natjecanja, smatra samokritični Adrian, možda mogla proći i bolje. 

– I na međunarodnim natjecanjima priželjkivao sam ove rezultate, s tim da sam na pojedinim natjecanjima možda mogao postići i bolji uspjeh, ali sve u svemu zadovoljan sam s ostvarenim. Inače sam Oskarom znanja bio nagrađen svake godine od šestog razreda dosad. Ovi rezultati daju mi poticaj da se bavim onime što me zanima, a to su prvenstveno matematika i informatika, kaže Adrian. 

Iako je školskoj godini kraj, te je čitav u pripremama za maturu i prijemne ispite, za Adriana natjecanja nisu gotova. Trenutno se, naime, priprema za predstojeće Olimpijade iz matematike i informatike.

Izdvojeni članak

Provjerite koji su učenici najbolji matematičari u državi i koje ih škole stvaraju

Želja je upisati matematiku na Cambridgeu 

Sama škola izvrsnim učenicima rijetko kada ostavlja nešto slobodnog vremena, a kamoli onima koji sudjeluju u tolikom broju natjecanja kao Adrian. Priča nam, usklađivanje školskih obaveza i natjecanja nije uvijek sasvim jednostavno, a ponajviše zbog brojnih izostanaka zbog natjecanja. 

– Koliko sam mogao, trudio sam se dobro organizirati vrijeme te ga podijeliti između školskih obaveza i priprema za natjecanje. Teško mi je procijeniti koliko sam dnevno provodio učeći za školu jer je to vrijeme dosta variralo s obzirom na količinu obaveza, ali nije to bila neka prevelika količina vremena u prosjeku, kaže. 

Trenutno se, osim za Olimpijade, priprema i za državnu maturu, na kojoj piše samo obavezne predmete: matematiku, hrvatski i engleski jezik. Kaže, za nju se priprema uglavnom rješavanjem nekih starih ispita i ponavljanjem određenih dijelova gradiva kojih se slabije sjeća. Bitno mu je, kao i svakom maturantu, da taj važan ispit napiše dobro, a oko studija nema puno dvojbi – on samo želi biti matematičar. 

– Zasad su mi opcije studij matematike na Cambridgeu ili na PMF-u u Zagrebu, ali u svakom slučaju planiram studirati matematiku. Nemam sasvim jasnu predodžbu o onome čime bih se želio baviti u budućnosti, ali vjerujem da će biti nešto vezanu uz matematiku. Zasad sam vjerojatno najskloniji radu u znanosti, ali vidjet ću, možda me zainteresira i neka od praktičnih primjena matematike, otkriva nam Adrian. 

A da ne biste pomislili kako svaku minutu svog života provodi za knjigom, Adrian nam je otkrio kako ipak ima nešto slobodnog vremena, koje najčešće provodi s prijateljima. 

– S vremena na vrijeme znamo otići na poneki pub kviz, nije da sam posebno dobar u njima, ali pitanja dosta često znaju biti fora te su mi iz tog razloga zanimljivi. Dosta volim i sportove pa obično znam naći neku ekipu za košarku. Ne bavim se ničim natjecateljski, već samo rekreativno, kaže nam za kraj Adrian.

Matematički entuzijast Adrian osvajač je 5 Oskara znanja: Želja mi je upisati prestižni Cambridge
Share via
Copy link
Powered by Social Snap