Pretraga

Maturant Stipe Lelas brani boje mladih na konferenciji Digital Shapers: U školi se ne postavlja pitanje – Zašto?

A- A+

Maturant Elektrotehničke škole u Splitu Stipe Lelas govorit će na drugom izdanju konferencije Digital Shapers u Zagrebu. Na konferenciji će predstavljati glas mladih, govorit će o obrazovnom sustavu i svojoj ulozi u udruzi DUMP što je bilo dovoljno da s njim porazgovaramo uoči nastupa.

Stipe Lelas - DUMP

foto: Stipe Lelas | privatna arhiva

Aktualni dobitnici srednjoškolskog poslovnog natjecanja Ideja godine koje organizira portal srednja.hr dolaze iz Splita. Pobjednička splitska ekipa LitOff upoznala se u udruzi DUMP čije boje će na konferenciji Digital shapers predstavljati Stipe Lelas. U udruzi se bavi marketingom i odnosima s javnošću, a s maturantom smo porazgovarali uoči konferencije u četvrtak 29. studenog.

Možeš li se ukratko predstaviti, ti si i dalje učenik?

Živim u Splitu gdje pohađam 4. razred Elektrotehničke škole. Član sam DUMP Udruge mladih programera od 1. razreda srednje škole, a od nedavno sam dio i Shift tima koji organizira FinTech i Dev konferencije.

Kako gledaš na naš obrazovni sustav?

Izdvojeni članak

Kreativac Alex Katz u Zagrebu će otkriti sve o Pornhubu

Smatram da se na njemu treba temeljito poraditi. Općenito ne postoji velika volja da se stvari poboljšaju. Većina stvari se radi na pamet, ne postavlja se važno pitanje – “Zašto?”. Zašto se nešto uči, zašto je važno, zašto će nam trebati i slično. Mnogo se profesora to ne pita, stvari se rade na pamet. Vrlo je malo inicijative da se satovi učine zanimljivijima, a gradivo kvalitetnijim. Moji satovi u školi zadnje 4 godine, na kojima bi se trebalo predavati (usmeno), svode se na zapisivanje svog gradiva s PowerPoint prezentacije bez puno objašnjenja. Vrtiš se stalno u krug: prepišeš s ploče, naučiš jer moraš, napišeš ispit i to je to, a nakon 2 dana zaboraviš o čemu je ispit uopće bio.

Pogledate li DUMP-ove snimke predavanja razumjet ćete o čemu je riječ. Uvijek se trudimo predavanja učiniti zanimljivijima s raznim neobičnim primjerima i načinom prezentiranja. Uvijek razmišljamo kako gradivo možemo ispredavati publici na najlakši, ali najrazumljiviji način. Želimo da publika upamti naše predavanje, želimo prenijeti naš entuzijazam na njih tako da i oni zavole ono čime se bavimo, a samim time počnu sami istraživati i učiti. Iako se to čini kao previše, uistinu nije. Naš mozak tako funkcionira, nije namijenjen čitanju crnog teksta na bijelom papiru po čitave dane. Zna da mu to ne predstavlja nikakvu opasnost po život, stoga to smatra dosadnim. Ljude treba znati zainteresirati na više načina da bi nešto zapamtili kako treba.

Sve u svemu, treba poraditi na gradivu. Treba objasniti zašto se uči npr. trigonometrija, gdje će se točno koristiti i slično. Treba se potruditi smisliti način na koji će se to objasniti. Sve to kreće od profesora, a ja znam da čim je profesor oko svog predmeta entuzijastičan i drži do njega, učenici će ga pratiti. Kada to počne raditi dovoljan broj profesora, tek će se onda moći stvari u sustavu mijenjati iz temelja.

Što je DUMP?

Izdvojeni članak

Digital Shapers: Istraživanje digitalnog marketinga pokazalo kako Hrvati aktivno prate digitalne trendove

Misija DUMP-a koja nas već godinama vodi u radu je izgradnja zajednice koja okuplja mlade programere, dizajnere, menadžere, ekonomiste, ali i druge komplementarne profesije koje nadopunjuju tu zajednicu kako bi ih vodila, stimulirala i poticala na putu do izvrsnosti. Ta zajednica bi trebala biti izgrađena na suradnji mladih stručnjaka okupljenih oko zajedničkih tema i izazova kako bi svaki član imao priliku otkriti gdje leže njegove ili njezine sklonosti i polja posebnog interesa.

Uz pomoć iskusnijih članova radi se na razvijanju tih sklonosti, savladavanju potrebnih alata i snalaženju u novoj problematici. Svoja netom razvijena znanja polako primjenjuju na projektima Udruge, usavršavajući ih kako bi počeli pomagati novim, neiskusnijim članovima zajednice. S vremenom ovakvi članovi zajednice postaju dragocjeni predavači, organizatori i mentori novi generacijama članova DUMP.

DUMP Udruga mladih programera je mjesto na kojem pojedinci koji žele više – to mogu i ostvariti. Neovisno o području interesa, jer DUMP nije samo programiranje – bitna su i sva prateća područja potrebna kako bi se zaokružio određeni projekt: marketing, menadžment, multimedija, dizajn… DUMP je mjesto gdje će se uvijek moći dobiti podrška, pitati za savjet i pronaći rješenja. Ideja same Udruge je da se kroz rad na realnim projektima najbolje stječe i usavršava znanje. Kako je ta ideja vodila članove Udruge, tako se danas možemo pohvaliti širokim opusom projekata i suradnji na kojima smo brusili naše vještine. Sve je započelo različitim ciklusima predavanja s ciljem obrazovanja šire zajednice, nastavilo se internim predavanjima i mentoriranjima u sklopu Internshipa, a danas se možemo pohvaliti organizacijom punokrvne IT konferencije i suradnjama s MUP-om, FESB-om te udrugama i tvrtkama iz različitih područja djelovanja.

Koja je tvoja uloga u DUMP-u?

Izdvojeni članak

‘Tri, dva, jedan..Tvitaj!’: Hrvatski političari stižu na ovogodišnje izdanje konferencije Digital Shapers

Ja se bavim marketingom u Udruzi, najviše oglašavanjem i odnosima s javnošću. Kada organiziramo događaj, ja sam karika koja se mora pobrinuti da ljudi saznaju za događaj te dođu na njega. To se svodi na izradu zanimljivih postera, billboardova, oglasa i objava na Facebooku, Instagramu, AdWordsu, slanje newslettera, pisanje press releasova, komunikaciju s medijima i slično.

Koji su najbolji projekti DUMP-a?

Dva najpoznatija i najveća projekta su DUMP Days i ciklus Škola osnova programiranja. DUMP Days je konferencija koja već treću godinu zaredom na jednom mjestu okuplja hrvatsku IT zajednicu – predstavnike najutjecajnijih tvrtki, profesionalce i studente koji tek stupaju u IT svijet. Raznovrsna predavanja stručnjaka, praktične radionice i veliki izložbeni prostor za tvrtke čine DUMP Days mjestom s bezbroj prilika za razmjenu znanja, iskustava i ostvarivanje novih poslovnih veza. Što se tiče Škole osnova programiranja, kao što samo ime kaže, učimo ljude programirati. Ove godine nam je bila 10. godišnjica ciklusa. Ciklus je besplatan i obično podijeljen na 4 predavanja koja se održavaju svako tjedan dana, a dan poslije svakog predavanja održavamo besplatne radionice gdje se sve ono naučeno u teoriji može primijeniti u praksi.

O čemu ćeš govoriti na Digital shapersima?

Na Digital Shapersima ćemo na panelu raspravljati o tome što mladi danas žele, kako se obrazuju, koja znanja im nedostaju te što mislimo da je ključno u razvoju ljudi. Ja ću tu govoriti više iz perspektive mladih koji rade u IT-u jer sam već dugo vremena u DUMP-u, a samim time u doticaju s njima. Pričat ćemo o tome što žele, što im nedostaje, što bi bilo korisno napraviti da imamo više programera i da ostanu u Hrvatskoj.

Copy link
Powered by Social Snap