Pretraga

Maturanti iz susjedstva prvi u svijetu osmislili pametni solarni crijep

A- A+

Tri maturanta iz sarajevske Elektrotehničke škole za energetiku osmislili su projekt ‘pametnog solarnog crijepa’. Na ideju su došli jednog dana kada je padao veliki snijeg pa se kako kaže jedan od njih ‘komšiji urušio krov’. Stoga su se oni odlučili pozabaviti čvrstoćom ovog vanjskog elementa krova, a usput obogatiti ga mogućnošću upijanja sunčeve energije, koja se zatim pretvara u električnu. Više o pametnom crijepu govori nam Ermin Šunj, odnosno jedan član ovog trojca.

Foto: Privatna arhiva

Ermin Šunj, Haris Hamzić i Belmin Adilović, trojac je iz sarajevske Elektrotehničke škole za energetiku, koji je prvi u svijetu osmislio koncept pametnog solarnog crijepa. Ovaj bi dio krova u njihovim vizijama bio čvršći, upijao solarnu energiju, imao mogućnost promjene boje, a sve bi se moglo kontrolirati putem mobilne aplikacije. Ermin nam govori da su im se već i neki investitori javili.

Počeli od problema iz susjedstva

Kako dolaze iz škole koja se bavi elektrotehnikom, a i energetikom imaju znanja o ovim pitanjima, a sve je počelo nesretnim slučajem koji je uzrokovala vremenska nepogoda.

– Na ideju smo došli tako što je jedne godine padao veliki snijeg u Bosni i Hercegovini i kod komšije se urušio krov. Mi smo htjeli da čvrstoću krova poboljšamo, a samim tim i da imamo neke korsiti jer smo mi elektrotehničari, pa smo došli na ideju da taj crijep proizvodi električnu energiju, objašnjava Ermin Šunj.

Mijenjanje boje je više estetske prirode, ali poslužilo bi. Osobito u pojedinim dijelovima godine.

– Mijenjanje boje smo uspjeli napraviti pomoću RGP dioda. To smo prvenstveno napravili zbog nekih praznika kao što su Nova godina, Božić i slično, grijači nam služe da bi topili snijeg koji pada na naš krov, dodaje ovaj maturant.

Izdvojeni članak

Video: Student iz Karlovca izumio pametni sat za prepisivanje

Računaju na proboj prema inozemnom tržištu

Da od samog početka ovaj trojac računa na uspjeh i na inozemnom tržištu, svjedoči okolnost da su prezentaciju svog projekta snimili i na engleskom jeziku. Nepunih desetak dana otkada su promovirali ideju javljaju se i zainteresirane strane.

– Investitori nam se javljaju, ali sve je tek friško, pa smo sa njima u kontaktu, znači da sto posto nije ništa sigurno, ali mi se nadamo da će se ta priča oko investitora ostvariti i da ćemo dobiti pravog. Naravno, računamo na inozemno trzište jer nam treba novac, u prvom planu smo imali ideju da napravimo firmu, tako da smo objavili projekt na Indiegogo, rekao nam je Ermin.

Informatička strana priče također je zanimljiva i tiče se kontrole te efikasnosti proizvoda.

– Aplikacija nam služi za mijenjanje boje crijepa, uključivanja grijača i da bi mogli vidjeti koliko proizvodimo električne energije u jednom satu. Svaku boju na crijepu možemo imati zbog sposobnosti RGP diode, grijače možemo uključiti kad želimo, potrošnja im je mala pa tako da ne gubimo puno električne energije koju smo proizveli, opisuje način funkcioniranja naš sugovornik.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Laserski ‘copy-paster’ izvrstan izum za srednjoškolce i studente

Ići će na natjecanja te ugovarati predstavljanja ideje

Proizvod je postavljen na spomenutu donatorsku stranicu, školsku nagradu su osvojili, a sada kreće i proces realizacije.

– Dogovorili smo još par predstavljanja. To su neke firme, ali ih ne bih ih imenovao, zbog nama poznatih razloga, a naravno ići ćemo i na mnogobrojna takmičenja koja su u Bosni i Hercegovini i na Balkanu. Radimo sada na pametnom solarnom crijepu, jer je ovo samo beta verzija, govori Ermin.

Ispitali su, a i od prije su upoznati s tržištima koja bi mogla biti zainteresirana za njihovu inovaciju.

– Jako veliki broj industrija u Švedskoj i Švicarskoj postoje koje se bave solarnom prozvodnjom pa tako da ćemo pokušati doći u kontakt s njima. Treba nam jako puno novca, ali mi se nadamo da će se pojaviti investitor, u nadi zaključuje ovaj maturant iz Sarajeva.

Njihovu prezentaciju na engleskom jeziku pogledajte na ovom linku.

Maturanti iz susjedstva prvi u svijetu osmislili pametni solarni crijep
Share via
Copy link
Powered by Social Snap