Pretraga

Maturanti iz Vukovara izradili robota koji ide u školu umjesto vas: Projekt posvetili preminulom profesoru

A- A+

Učenicima koji ne mogu ići u školu, ali su sposobni pohađati nastavu, primjerice potkraj bolesti, na natjecanjima ili u samoizolaciji, od velike bi koristi mogao biti izum učenika Tehničke škole Nikola Tesla u Vukovaru. Njihov kolega čitavo je polugodište proveo u bolnici i to ih je potaknulo na dizajniranje posebnog robota za daljinsko praćenje nastave. Projekt se danas pokazao vrlo korisnim u online nastavi, a posvetili su ga iznenada preminulom profesoru.

Njihov razredni kolega cijelo je polugodište morao provesti u bolnici pa su mu učenici Tehničke škole Nikole Tesle u Vukovaru, Sergej Karas, Luka Kercel i Luka Štifić skupa s mentorima, željeli omogućiti praćenje nastave otprilike kao da je s njima u učionicama. Tako su došli na ideju robota koji bi služio za daljinsko praćenje nastave.

Može se kratati po učionici kao da je u školi

– Robot omogućuje daljinsko praćenje nastave učenicima koji su bolesni ili iz drugih razloga izbivaju s nastave.
Radi se o robotu, odnosno robotskom vozilu, koje u svojoj glavi posjeduje tablet. Učenik se preko svoga računala, putem interneta, spaja s tabletom na robotu. Omogućena je dvosmjerna audio i video komunikacija i upravljanje samim robotom. Profesor u učionici vidi učenika, učenik vidi profesora, a još može i upravljati robotom tj. kretati se po učionici, odnosno školi, opisuju nam vukovarski maturanti svoj projekt.

Online nastava od ožujka prošle godine nije nepoznanica svim učenicima u Hrvatskoj. Tada je pokrenuta uslijed lockdowna zbog epidemije koronavirusa. Veći dio prvog polugodišta provodila se u školama, a onda je potkraj 2020. i početkom 2021. online nastava opet postala svakodnevica većine hrvatskih učenika.

–  Iako je ideja došla prije same korone postala je odlična alternativa za novonastalu situaciju. Nastava pomoću robota je vrlo slična online nastavi. Učenik za računalom prati nastavu i piše u svoju bilježnicu. Razlika između online škole i korištenja robota jest da samo jedan (ili nekoliko) učenika pohađa školu online, dok ostali učenici normalno pohađaju nastavu, kažu nam mladi vukovarski izumitelji, od kojih je jedan i sam zbog prehlade morao ostati kod kuće pa mu je ovaj robot pomogao kod pohađanja nastave.

Izdvojeni članak

Hrvatski robotičari na vrhu svijeta: Nakon srebrne osvojili i zlatnu medalju

Projekt posvetili iznenada preminulom profesoru

Osim u nastavi na daljinu, njihov robot može se koristiti i u druge svrhe. Naši sugovornici ističu kako može biti koristan u bilo kakvoj vrsti poslovnih sastanaka na daljinu unutar nekih kompanija ili za daljinsko nadgledanje postrojenja s opasnim tvarima.

– Ukratko, može se koristiti za bilo kakvo daljinsko komuniciranje i nadgledanje gdje je potreban fizički obilazak mjesta, kažu maturanti.

Učenici Tehničke škole Nikole Tesle iz Vukovara već su 2019. osvojili 4. mjesto na državnom natjecanju strukovnih škola, WorldSkills Croatia, a planiraju se javljati i na druga slična natjecanja i smotre. Voditelji ovog projekta su bili profesor Boris Ivanković i nedavno preminuli profesor Zoran Konjević, za kojeg učenici imaju posebno lijepe riječi.

– Želimo ponovno spomenuti prof. Zorana Konjevića koji je bio veliki pokretač u izradi robota i svih dosadašnjih projekata iz područja elektronike u kojima je sudjelovala naša škola. Iznenada je preminuo početkom studenog 2020. godine od posljedica zaraze koronavirusom. Njegov intelekt je nezamjenjiv, a humor nenadmašiv. Praznina koju je ostavio kao profesor i kao čovjek u školi bit će teško popuniti. Zbog toga će projekt ‘Robot’ biti posvećen profesoru Konjeviću, a kabinet elektronike će ubuduće nositi njegovo ime, otkrivaju za kraj Sergej, Luka i Luka.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap