Pretraga

Maturanti Nadbiskupske gimnazije printali fašističko znakovlje na majice, ravnatelj ne vidi problem

A- A+

Ovogodišnja norijada, kao i mnogi skupovi mladih ljudi u Hrvatskoj, nije prošla bez ustaške ikonografije. Ovaj put su razočarali maturanti Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu, koji su printali na majice takvo grafičko rješenje koje jasno poručuje koji su njihovi stavovi. Ravnatelj smatra da ovo grafičko rješenje nema veze s ustaškom ideologijom te da je shvaćanje poruke maturanata isključivo u očima promatrača. Struka, s druge strane, govori kako se nedvojbeno radi o ustaškom simbolu.

Na protekloj norijadi u Zagrebu maturanti Nadbiskupske klasične gimnazije odlučili su na majice otisnuti natpis koji nedvosmisleno pokazuje njihovu identifikaciju s ustaškom ideologijom. Naime maturanti su kroz natpis ‘NKG U SRCU’ slovo ‘U’ dodatno istaknuli i iznad njega stavili printati simbol križa.

Izdvojeni članak

Najbolje majice i kostimi za završne dane maturanata u 2013. godini

Ravnatelj: ‘Sve je u očima promatrača’ 

Iako je prema Zakonu o javnom okupljanju ‘sudionicima mirnog okupljanja zabranjeno nositi obilježja koja pozivaju na bilo koji oblik nesnošljivosti’, maturanti očito nisu predvidjeli moguće probleme koje bi izazvali ovakvim majicama.

 – Potpuna je autonomnost razreda i eventualno njihovog razrednika kakvu će majicu nositi. Nisu naši učenici jedini koji su imali nekakav motiv na majici, naprimjer bilo je jako puno vulgarnih majica, tek neke su bile s određenom logikom, kazao nam je Marijan Franjčić, ravnatelj Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu. 

Na pitanje o asocijaciji s ustaškom ideologijom, ravnatelj nam je samo kratko odgovorio kako to nema veze s ustaškom ideologijom te da je ‘sve u očima promatrača’.

Izdvojeni članak

Maturantima u Vinkovcima zabranjeno nošenje majice za norijadu, jer ih iz škole smatraju vulgarnima

Bivanje ustašom postala norma ‘hrvatsva’ 

– Grafičko rješenje je nedvosmisleno povezano s ustaškom idologijom, rekao nam je sociolog Krešimir Krolo sa Sveučilišta u Zadru.
Mladi su sve više orijentirani na autoritarne i krajnje konzervativne političke i ideološke opcije, pa stoga nije neobično njihovo poistovjećivanje s ustaškom ikonografijom. 

Sociolog Krolo navodi kako nije siguran da su maturanti potpuno svjesni što promoviraju ovakvim majicama. – Bez obzira na crkveni predznak riječ je o gimnazijalcima koji bi trebali nešto i naučiti o idejama i zločinima koji su ostali iza ustaškog režima. Problem je što zadnjih 20 godina u našem društvu postoji jaka struja za patriotizam, pa se osjećaj nacionalnog identiteta često povezuje s idejama ustaškog pokreta, objasnio je. 

U ovom je kontekstu bivanje ustašom postala norma ‘hrvatsva’ iako bi, tvrdi sociolog, te dvije stvari trebale biti potpuno odvojene.
– Ovi trendovi ne ulijevaju optimizam po pitanju budućnosti razvoja Hrvatske kao demokratske države, zaključio je naš sugovornik.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap