Maturanti su se samo šalili kada su na norijadi uništili 100.000 kuna opreme

Općinsko državno odvjetništvo zaključilo je da mladići, koji su na prošlogodišnjoj norijadi gurnuli fotoreportera Pixsella Marka Lukunića, nisu imali namjeru uništiti njegovu opremu. Odbačena je optužba za ‘oštećenje tuđe stvari’, a prema zamjenici Papp nema osnove za pokretanje nekog drugog kaznenog djela po službenoj dužnosti pa oštećenima savjetuje da sami nastave pravni progon bivših maturanata.

foto: srednja.hr

Fotoreporter Pixsella Marko Lukunić na prošlogodišnjoj je norijadi završio u fontani Manduševac s opremom u vrijednosti većoj od 100 tisuća kuna.

Marko je cijeli slučaj prijavio policiji, koja je pomoću naše video snimke identificirala počinitelje. S Pixsellom je podnio kaznenu prijavu. Odvjetništvo je nakon 11 mjeseci odlučilo kako protiv mladića neće biti pokrenut sudski postupak, objavio je novilist.hr.

Pixsellov fotoreporter maturante prijavio policiji, a opremi od gotovo 120 tisuća kuna nema spasa

‘Nije utvrđena namjera uništavanja fotografske opreme’

– Kaznena prijava se odbacuje jer nema osnovane sumnje da su maturanti počinili prijavljeno kazneno djelo, niti neko drugo kazneno djelo što se progoni po službenoj dužnosti, napisala je u svojoj odluci zamjenica zagrebačke općinske državne odvjetnice Tatjana Papp.

Prema obrazloženju zamjenice Papp, u konkretnom slučaju nije utvrđena namjera uništavanja fotografske opreme. Ističe kako je iz same kaznene prijave vidljivo da su maturanti postupali bez razmišljanja, iz zabave. Mladići su neoprezno ponašajući se gurnuli fotoreportera, koji je pak neoprezno pao u zdenac Manduševac.

Lukuniću i Pixsellu preporučila je, ukoliko nisu zadovoljni, da sami nastave sudski progon bivših maturanata.

Video portala Srednja.hr s norijade prikazan na američkoj televiziji

‘Ne vidite li u ovome izravnu namjeru, gospodo iz ODO-a, slijepi ste’

– O šali, kad je šteta tako velika, ne može se govoriti i zato smatram da bi ovaj slučaj trebalo dalje kazneno procesuirati. U ime Zbora fotoreportera Hrvatskog novinarskog društva pitam državno odvjetništvo kakvu poruku šalje ovakvom svojom odlukom, komentirao je za Novi list Siniša Hančić, predsjednik Zbora fotoreportera HND-a,

Ovakva odluka svega mjesec dana prije nove norijade zabrinula je sve predstavnike medija, koji će morati biti puno oprezniji i spretniji kako ne bi ‘nezgodno pali’ u vodu za vrijeme svog radnog vremena. Upravo zbog loše poruke, na Facebook stranici Zbor fotoreportera Hrvatske još su oštrije reagirali na obrazloženje zamjenice Papp. Smatraju kako je nemoguće bilo ne vidjeti opremu.

– Ne vidite li u ovome izravnu namjeru, gospodo iz ODO-a, slijepi ste, kratko su zaključili u svom statusu iz Zbora fotoreportera Hrvatske.

Odgovori