Pretraga

Maturantica genijalnim esejem upala na šest elitnih američkih sveučilišta

A- A+

Američka maturantica Brittany Stinson u četvrtak je dobila izvrsne vijesti. Saznala je kako je primljena na čak 6 prestižnih fakulteta, između ostalog, na Stanford, Yale, Dartmouth i Cornell, piše Business Insider. Kako? Tako što je napisala genijalni esej, koji prenosimo u cijelosti.

foto: Brittany Stinson / Facebook

‘Uspjevši se otrgnuti iz majčina zagrljaja, pojurila sam. Mašući ručicama i s bucmastim nogama koje su stupale poda mnom, bila sam divlja dvogodišnjakinja koja luta trgovinom Costco u subotnje jutro. 

Zjenice moje majke raširile su se u strahu dok sam katapultirala svoj churro; raketa od šećera i cimete graciozno je parala zrak dok sam ja nastavljala svoj juriš. Šprintala sam među policama, gledajući gore u masivne hrpe proizvoda u pakiranjima na veliko koji su se nadvijali nada mnom. Sva u čudu, htjela sam dodirnuti i okusiti, grunuti glavu u industrijske hladnjače, istražiti svaki kutak. 

Bila sam osvajač, ali umjesto da tražim svoj El Doradu, češljala sam police u potrazi za besplatnim uzorcima. Prije nego što sam neminovno završila natrag u kolicima, penjala sam se na brdo od plišanih igračaka i gledala neizmjerno bogatstvo preda mnom: Kraljevstvo Costco. 

Poznat po ogromnim porcijama i jeftinim hot-dogovima, Costco predstavlja vrhunac konzumerizma. Od dana kada sam bila gurana u kolicima do dana kada sam napokon postala dovoljno visoka da dosegnem pladnjeve s uzorcima, Costco je zadržavao stalnu prisutnost u mom životu. Kao kupac-veteran, spretno navigiram kroz police s hranom, povjerujući veći dio svoje težine obilno ispunjenim kolicima, čija je veličina suštoj u suprotnosti s mojim majušnim tijelom. S vremenom razvila sam naviku promatranja kolega mušterija u guranju svojih kolica, prepunih smrznute hrane, vreća smokija, kada sladoleda i sredstava za mršavljenje. Zujanje kroz izloge dalo mi je vremena da razmišljam. Kome treba tri kile kiselog vrhnja? Da li se ab kultura ponaša finije i pristojnije od običnog jogurta? U Costcu se rodila moja nezasitna znatiželja. 

Dok bih jela svoj obavezni Hot-Dog, nisam razmišljala o užitku od 100% govedine s kojom se Costco ponosio. Razmišljala sam o konačnim i beskonačnim, još ne zamišljenim stvarima koje bi netko mogao napraviti s koritom kiselog vrhnja, njenoj kretnji kada je se baci s police visoke 20 metara ili kada je s električnih kolica pogurne mršavi sedamnaestogodišnjak. Kontemplirala sam o filozofskim pitanjima: ako postoji staklenka od 2 kile Nuttele, imamo li slobodu izbora? Iskusila sam nemilosrdnu lekciju iz fizike gledajući kupca, koji očito nije upoznat s osnovnim zakonima inercije. S prepunim kolicima zaputio se prema spustu na izlazu, nastavljajući gurati, polako gubeći kontrolu nad svojim kolicima, sve dok mu se u potpunosti nisu otela kontroli i zabila se u betonski zid, sve s plazmom od 52 inča. 

Kupnja božićne šunke neminovno je dovela do rasprave s ocem o kontroverznosti bivšeg predsjednika Andrewa Jacksona. Njegova se predanost nije mogla dovesti u pitanje. Bio je uporan i vjeran u svojim vjerovanjima i nastojanjima, a opet, bio je pokvaren. Šunka nam je oboma bila draža. 

Svoje istraživačke vještine, izbrušene u Costcu, usmjerila sam u intelektualna stremljenja. Isto kao što sam isprobavala BBQ umak ili čokoladne praline, istraživala sam povijest, ples i biologiju, sve u potrazi za idealnim kolicima, punim teorijskih situacija i pojmova, što ozbiljnih, što blesavih. Isprobavala sam matematiku, cross trčanje i znanstvenu metodu, namirnice danas omiljene u mom kućanstvu. S košaricom u rukama, isprobavam ono što me plaši. Upijam skladište zvano svijet. Bilo da pokušavam zračnu jogu, učim bilježiti jačinu radijacije crne tvari astronomskim softwareom ili plešući pred stotinama ljudi, osjećam kako moram isprobati svaku aktivnost koja me iole zanima. 

Moja intenzivna želja za znanjem, za istraživanjem i iza granica racionalnog, to je ono što me definira. Costco napaja moju nezasitnost i kultivira moju znatiželju na staničnoj razini. Kodirana da se bacim u nepoznato, teško mi je mirno prihvatiti ‘zato’; Želim loviti ‘zašto’ i secirati ‘kako’. Ukratko, živim za otkrivanje.’

Share via
Copy link
Powered by Social Snap