Pretraga

Među najboljim je učenicima u Hrvatskoj, maturu je razvalio i jedinom mu je pošlo za rukom tri puta sudjelovati na IPhO-u

A- A+

Samuel Bosch ovogodišnji je maturant kojega je svega jedan posto iz njemačkog jezika dijelilo da bude kandidat koji je sva tri predmeta na državnoj maturi riješio brz greške. Naime, bivši učenik XV. gimnazije u Zagrebu položio je matematiku i fiziku sa sto posto te njemački jezik s 99 posto točnosti. Trenutno volontira u Keniji, a jedini je učenik Hrvatske koji je tri puta sudjelovao na Međunarodnoj olimpijadi iz Fizike.

Foto: Facebook

Jedan od najboljih srednjoškolaca koji je pristupio ovogodišnjem ljetnom roku državne mature bio je Samuel Bosch. Ovaj bivši učenik zagrebačke XV. gimnazije ostvario je stopostotni uspjeh iz matematike i fizike, a do besprijekornog ispita iz njemačkog jezika dijeli ga samo jedan posto.

Izdvojeni članak

Treća gimnazija u Splitu rasadnik vrhunskih matematičara – sedmero maturanata matematiku riješilo 100 posto

Samuel se iz Njemačke doselio u Lijepu našu kad je imao pet godina, a danas je jedan od najboljih učenika, ali i sportaša u Hrvatskoj. Uz odličan uspjeh na maturi, ove godine je po treći put sudjelovao na Međunarodnoj olimpijadi iz Fizike (IPhO) u Kazakhstan, a sva tri puta se u Hrvatsku vratio s brončanom medaljom oko vrata. Tim je postao jedini učenik u našoj zemlji koji je tri puta sudjelovao na IPhO-u, a ove je godine bio nadomak srebru koje mu je izmaklo za jedan bod.

Također je sudjelovao i na državnim prvenstvima iz matematike te maternjeg njemačkog jezika, a naslov državnog prvaka iz fizike osvojio je više puta. Što se tiče sportskih uspjeha, kako Samuel otkriva, 2012. godine postao je državni prvak u triatlonu, a godinu nakon isti uspjeh ostvario je i u duatlonu.

Trenutno se nalazi u Keniji gdje volontira, a prvu godinu faksa započet će teorijskom fizikom na zagrebačkom PMF-u. Međutim, prijavio se na ETH u Zürichu gdje će startati od druge godine studija.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap