Pretraga

Međunarodna razmjena – Nezaboravno iskustvo učenicima IX. gimnazije

A- A+

Projekt u kojem su sudjelovale škole iz Grčke, Turske, Belgije, Danske, Poljske, Rumunjske i Španjolske, zajedno sa zagrebačkom IX. gimnazijom omogućila je hrvatskim učenicima da upoznaju europske zemlje i steknu nova prijateljstva. U školskom partnerskom projektu ‘Imaging Europe’, koji se odvijao u okviru programa Comenius učenici i profesori su izrađivali filmove.

Luka i Petar sa španjolskim kolegicama u Valenciji|privatna arhiva Luke Kamenova

Izdvojeni članak

Nema dovoljno obitelji za sve srednjoškolce koji bi preko razmjene u Hrvatsku

IX. gimnazija sudjelovala je u projektu međunarodne razmjene ‘Imaging Europe’ i omogućila učenicima i profesorima da upoznaju europske zemlje. Kroz izradu filmova i zajednička druženja upoznali su druge kulture i stekli nova prijateljstva. Na razmjeni u Hrvatskoj sudjelovalo je 19 profesora i 32 učenika koji su bili smješteni u obiteljima naših učenika. Na razmjeni u drugim zemljama, koje su uz Hrvatsku članice projekta, putovalo je 10 profesora i 16 učenika iz Hrvatske. Luka Kamenov i Petar Marković za srednja.hr podijelili su svoja iskustva.

Dobro vladanje i što bolje ocjene uvjet za sudjelovanje u razmjeni 

U projektu razmjene mogli su sudjelovati svi učenici, no uvjet je ipak postojao, dobro vladanje i što bolje ocjene, prisjeća se Luka. Imaging Europe je trajao dvije godine, unutar kojih su se izmjenjivale zemlje domaćini. 

– Prva je na redu bila Grčka, a nakon toga Hrvatska, kada su učenici i profesori iz drugih zemalja došli kod nas, a poslije toga se išlo u preostale zemlje koje su sudjelovale. Cijeli projekt je trajao dvije godine, a razmjene u svakoj od zemalja po tjedan ili deset dana, kaže Luka. Rasmus, učenik iz Danske, bio je smješten kod Luke tjedan dana, kada su se družili i zajednički razgledavali Zagreb i išli na izlete u obližnja mjesta. 

– Radili smo na snimanju filma i slušali zajednička predavanja. Prije sam se s Rasmusom čuo puno češće, ali se i sada još čujemo, dobri smo prijatelji, komentira Luka.

Petar i Luka zajedno su išli na razmjenu u Španjolsku s još jednim kolegom iz razreda. Bili su u gradiću Paterni, blizu Valencije, a Luka je bio smješten kod Amparo, s kojom je također u kontaktu. 

– Meni je bilo super, ljudi iz različitih zemalja nisu toliko različiti koliko se smatra. Lijepo je vidjeti druge gradove i upoznati nove ljude i vidjeti kako žive, kaže Luka i dodaje kako bi ponovno volio otići na razmjenu.

Petar s kolegama iz Španjolske|privatna arhiva Petra Markovića

Snimanjem filmova učili su o različitostima

Petar se prijavio za sudjelovanje u projektu čim je od razrednice saznao za tu mogućnost. Učenicima koji su sudjelovali u projektu sve je bilo plaćeno, putni troškovi, troškovi razgledavanja i prijevoza po gradu ili za obližnje izlete.

– Kod mene je bio smješten Jose iz Španjolske i Laura, Belgijanka. Oboje su znali engleski i odlično smo se slagali. Zajedno su radili na snimanju filma, o zajedničkim elementima različitih kultura, a poveznice su, kaže Petar, nalazili u jeziku, hrani, običajima itd. Petar je, kao i Luka, bio na razmjeni u Paterni.

– U Španjolskoj je bilo super, i vrijeme i ljudi, obitelj je bila prijateljski raspoložena i odlično nas je primila. Problem je bio jedino u tome što nisu baš znali engleski, ali i to smo prebrodili, kaže Petar. Tijekom boravka u Španjolskoj ponovno se susreo s Joseom, koji je bio smješten kod njega, kada je razmjena bila u Hrvatskoj.

– To je bilo super iskustvo, naučio sam puno o drugim kulturama i stekao sam puno prijatelja, kaže Petar i dodaje kako su se dogovorili s prijateljima s razmjene da će se jednom ponovno sresti.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap