Pretraga

Međunarodni dan obrazovanja: Ovih pet stvari o hrvatskom školstvu možda niste znali

A- A+

Danas se obilježava Međunarodni dan obrazovanja kojeg je donio UNESCO, a njegova svrha je usmjeriti pozornost vladajućih i naroda na dobre stvari koje obrazovanje nudi kako bi se riješile neke svjetske krize, ali i unaprijedile svijet u kojem živimo. Povodom toga, izdvojili smo nekoliko zanimljivosti o osnovnoj i srednjoj školi te maturi u Hrvatskoj.

Foto: Unsplash

Međunarodni dan obrazovanja obilježava se svake godine 24. siječnja, a ustanovio ga je UNESCO prije četiri godine. Povodom toga, na aplikacijama e-Rudnik od Ministarstva znanosti i obrazovanja pronašli smo zanimljive podatke iz obrazovanja u Hrvatskoj za prošlu i ovu školsku godinu.

Najgori prosjek ocjena učenici imaju u prvom srednje, a najbolji u prvom osnovne

Prema podacima Ministarstva, najbolju prosječnu ocjenu u prošloj školskoj godini imali su učenici prvih razreda osnovnih škola 4,84. Najlošiju, 3,86 imali su učenici prvih razreda srednjih škola.

Škola s najviše učenika

Prema podacima u e-Rudniku, matična škola s najvećim brojem učenika u Hrvatskoj je Osnovna škola Vladimira Nazora Pazin, koja u ovoj školskoj godini ima 1.274 učenika i 79 razrednih odjela.

Županija s najviše zaključenih jedinica

Iako je i to maleni postotak kada se sagleda cjelokupna slika, Međimurska županija ipak odskače od drugih s 2,31 posto negativnih općih uspjeha na kraju prošle školske godine, što je 295 učenika sa zaključenom ocjenom nedovoljan.

Izdvojeni članak

Ovo su nastavnici koji su svojim radom poboljšali obrazovanje, dobivaju važnu nagradu Sabora za 2020.

Koji se izborni predmeti na maturi najviše, a koji najmanje polažu?

Fizika je najpopularniji izborni predmet na maturi koju je prošle školske godine pisalo 6.075 učenika. Na drugom mjestu je Biologija koju je polagalo 4.213 učenika te nešto manje, njih 4.156 izašlo je na maturu iz Politike i gospodarstva. Najmanje se polaže Grčki koji je prošle godine polagalo samo osam učenika. Na predzadnjem mjestu je Latinski kojeg je pisalo 17 učenika, a samo 30 učenika izašlo je na ispit iz Logike.

Broj učenika u gimnazijama i strukovnim školama

Gimnaziju ove školske godine pohađa 43.732 učenika, a u strukovne škole sveukupno, od dvogodišnjeg do petogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja, upisalo je 97.561 učenika.

Međunarodni dan obrazovanja: Ovih pet stvari o hrvatskom školstvu možda niste znali
Share via
Copy link
Powered by Social Snap