Pretraga

Međunarodni sajam školovanja i karijera u inozemstvu: Veliki interes mladih Hrvata za obrazovanje u nordijskim zemljama

A- A+

Već tradicionalni Međunarodni sajam školovanja i karijera koji se pod organizacijom BHV Educationa održava u zagrebačkom hotelu Sheraton još jednom je privukao nekoliko tisuća studenata, srednjoškolaca i roditelja. Na četvrtoj po redu manifestaciji ovog tipa prezentiralo se čak 35 institucija iz Europe i Sjeverne Amerike, a mlađa populacija je poseban interes pokazala prema mogućnostima koje nude skandinavske zemlje.

Četvrti po redu Sajam školovanja u inozemstvu, karijera i profesionalne orijentacije organiziran od strane BHV Educationa održavao se u zagrebačkom hotelu Sheraton. Više od 35 institucija iz cijele Europe, SAD-a i Kanade iskoristile su ovu priliku kako bi svoju ponudu prezentirali hrvatskim studentima i srednjoškolcima. Osim njih nemali broj ravnatelja zagrebačkih škola i fakultetskih dekana posjetilo je Sajam kako bi pronašli potencijalne partnere i eventualno ostvarili suradnju s inozemnim partnerima.

– Dolazimo iz Osijeka i želimo vidjeti koje nam se mogućnosti nude. Za početak ćemo na studij u Zagreb jer je veći grad, a kasnije i negdje u inozemstvo. Motiv je svakako bolji život jer ovdje nismo sigurne što ćemo dobiti nakon studija. Upravo zato smo htjeli provjeriti koje uvijete moramo ispuniti kako bi nam sve mogućnosti bile dostupne. Najviše nas zanima arhitektura u Skandinaviji, otkrile su nam srednjoškolke Iva i Rebeka.

Prezentiralo se 35 institucija iz EU i Sjeverne Amerike

Svoje štandove je ove subote imalo čak 18 srednjih škola koje su domaćim tinejdžerima nudile mogućnost da provedu jednu ili više godina školovanja u zapadnoeuropskim zemljama. Osim srednjih škola već tradicionalno su programe prezentirali i fakulteti iz Europe i Sjeverne Amerike te škole stranih jezika koje mladim ljudima nude mogućnost da se jezično osposobe za obrazovanje izvan Hrvatske. Posjetitelji su se također imali priliku posavjetovati sa stručnjacima za profesionalnu orijentaciju te možda razbistriti neke dvojbe oko svoje buduće karijere.

Sajam u Splitu i Zagrebu iznimno uspješan

– Danas do 12 sati imali smo registriranih oko 1 500 posjetitelja, a vjerujem da će do kraja Sajma ta brojka biti duplo veća. Kao i obično poseban interes vlada za studiranje u zemljama koje nude besplatno visoko obrazovanje ili pak povoljne studentske kredite kao što su Danska ili Velika Britanija. Kanada je pak posebno zanimljiva nešto starijoj populaciji, onoj iznad 25 godina, jer nudi specifične mogućnosti. Naime, mogu ići na studij i raditi, a nakon što odrade neki period u struci imaju priliku dobiti radnu knjižicu i aplicirati za državljanstvo, ispričala nam je Gordana Kolenko iz BHV Educationa.

– Iskreno se nadamo da postoji nešto vezano za višu zubotehničku jer u Hrvatskoj je po tom pitanju prilično slaba ponuda. Vani ima više prilika i ponuda, a uz to imate priliku upoznati nešto novo i drugačije. Privlači nas Norveška ponajviše, ustvrdile su Karla i Matea iz Zagreba.

Dodala je kako je i splitski Sajam dan prije polučio lijep uspjeh. U najvećem dalmatinskom gradu se predstavilo tridesetak institucija, a po informacije je došlo oko tisuću mladih ljudi.
– Jako smo zadovoljni odazivom, a bitno je naglasiti i da posjetitelji dolaze vrlo dobro pripremljeni. Ne dođu kako bi zujali okolo i skupljat brošure već se stvarno ciljano informiraju. S njima dolaze i roditelji jer vrlo je bitna, čak i presudna odluka o izboru fakulteta za mlade ljude danas, kazala je Kolenko istaknuvši kako se iskreno nada da će svi oni dobiti informacije po koje su došli te kako će postati dio obitelji od sedam tisuća mladih koje je BHV tijekom 20 godina poslao na razmjenu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap