Pretraga

Merkel nas je razočarala: Napala učenike koji prosvjeduju zbog klimatskih promjena

A- A+

Još je početkom prošlog mjeseca belgijska ministrica zaštite okoliša podnijela ostavku zbog izjave da neimenovani izvori moći usmjeravaju djecu na prosvjede zbog klimatskih promjena, a Angela Merkel potom je rekla nešto vrlo slično. Theresa May također je kritizirala mlade prosvjednike jer, kako kaže, uzalud troše vrijeme koje bi trebali provoditi u školi.

Prosvjedi učenika zbog klimatskih promjena održavaju se već nekoliko mjeseci diljem Europe i u Australiji. Potaknula ih je Greta Thunberg, 16-godišnja švedska aktivistica koja svakog petka prosvjeduje ispred švedskog parlamenta.

Izdvojeni članak

15-godišnjakinja govorom posramila svjetske vođe: Kažete da volite svoju djecu, a kradete im budućnost

Učenici zahtijevaju hitne akcije u vezi klimatskih promjena i upozoravaju na opasnosti globalnog zatopljenja.

Politički aktivni učenici svjesni su da ne mogu čekati da odrastu

Na mlade koji pokazuju svoju zrelost, aktivizam i želju za uključenost u važna pitanja reagirala je britanska premijerka Theresa May koja je rekla da tisuće mladih koji protestiraju petkom povećavaju posao nastavnicima te uzaludno troše vrijeme koje bi trebali provesti na nastavi, prenosi independent.co.uk.

Doduše, May je rekla da je dobro što su učenici politički aktivni, ali da bi trebali biti u školi da mogu postati budući profesionalci koji mogu pomoći u rješenju problema klimatskih promjena, piše spomenuti izvor. Učenici na čelu s Gretom Thunberg tvrde da će tada biti prekasno.

Zbog kritika na račun prosvjednika prije dvadesetak dana pala je i jedna ostavka. Pisali smo o Joke Schauvliege, belgijskoj ministrici zaštite okoliša koja je iznijela lažne tvrdnje o tome da državne obavještajne službe imaju dokaze da neimenovani izvori moći usmjeravaju djecu da izostaju iz škole kako bi mogli protestirati protiv klimatskih promjena.

Merkel također povezala prosvjednike s vanjskim utjecajima

Izdvojeni članak

Prosvjedi srednjoškolaca za klimu diljem Europe: Hrvatski srednjoškolci, što vi čekate?

Zanimljivo je da je nešto slično izjavila i Angela Merkel na sigurnosnoj konferenciji u Munchenu održanoj 15. veljače, piše politico.eu. Dok je govorila o takozvanom hibridnom ratovanju koje se u Europi svakodnevno može osjetiti od Rusije, rekla je i da se zbog njega odjednom pojavljuju neočekivani pokreti, a potom je spomenula učenike koji prosvjeduju zbog klimatskih promjena.

– Sada u Njemačkoj djeca prosvjeduju za zaštitu klime. To je jako važno pitanje, ali nezamislivo je da sva njemačka djeca, godinama nakon, i bez ikakvih vanjskih utjecaja, odjednom dolaze na ideju da trebaju sudjelovati u ovom procesu, izjavila je Merkel povezujući tako učenike koji prosvjeduju s nekim neimenovanim vanjskim izvorima. Isto ono što je učinila belgijska ministrica koja je potom podnijela ostavku.

Merkel se nakon toga opravdala rekavši da svakako podržava prosvjede zbog klimatskih promjena. Međutim, ostaje činjenica da su ove važne čelnice europskih država svojim izjavama pokušale diskreditirati učenike i povezati ih s vanjskim, izgledno ruskim, utjecajima.

Međutim, kako piše forbes.com, iako je ruski hibridni rat informacijama i fake news-om zabilježen na posljednjim američkim predsjedničkim izborima i za vrijeme referenduma o Brexitu te na nekim europskim izborima, u slučaju protesta zbog klimatskih promjena nema lažnih informacija, a učenici se pozivaju na znanstvena istraživanja. Uostalom, klimatske promjene ozbiljna su i dokazana opasnost.

Mapa prosvjeda

Protesti su do sada održani u Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj, Švedskoj, Beneluksu, Italiji i Francuskoj, Portugalu, Norveškoj, Finskoj, Austriji, Španjolskoj, Danskoj, Poljskoj, Češkoj, Irskoj te Australiji. Globalna akcija pod nazivom School Strikes 4 Climate Action održat će se 15. ožujka kada će se prosvjedu priključiti i učenici iz SAD-a.

 

Copy link
Powered by Social Snap