Pretraga

Mia iz Zagreba pročitala je 145 knjiga prošle godine

A- A+

Dok mnogi školarci pročitaju samo ono što im je propisano za lektiru, neki drugi svoju ljubav prema čitanju njeguju svakodnevno. Jedna od njih je i Mia Vukmirović, 14 – godišnjakinja iz Zagreba koja je u prošloj godini pročitala nevjerojatnih 145 knjiga. Zbog toga je dobila brojne nagrade za Najčitateljicu grada Zagreba u prošloj godini.

dodjela nagrada Najčitateljici

Izdvojeni članak

Deset najskupljih knjiga na svijetu

Svaki šesti Zagrepčanin učlanjen je u jednu od 42 knjižnice koliko ih ima u glavnom gradu. Međutim, samo je jedna osoba u protekloj godini posudila nevjerojatnih 145 naslova. Mia Vukmirović, osmašica iz Sesveta, koja tjedno pročita barem dva naslova zasluženo je proglašena Najčitateljicom godine.

Čitala krimiće, sad joj se sviđa fantasy

– Istina je da sam dosad pročitala 145 knjiga, a sve je krenulo otkad sam bila mala jer su mi roditelji stalno kupovali slikovnice i uvijek bi mi čitali, pa sam i ja zavoljela čitanje i to mi je postao najdraži hobi, odala nam je Mia.

Ova djevojka je pročitala sve lektire, a izvan obvezne školske literature još dva puta tjedno stigne otići u svoju knjižnicu u Sesvete i posuditi nove naslove.
– Prije sam čitala knjige po žanrovima, a danas dođem u knjižnicu i uzmem s police onu knjigu koja mi odgovora. Više nisam žanrovski opterećena, da naprimjer čitam samo kriminalističke naslove i slično, pojasnila nam ova ljubiteljica čitanja.

Svejedno, odaje kako joj sada najviše leže fantasy naslovi, pa joj je tako najdraža knjiga ‘Eragon’ autora Christophera Paolinija jer je uspjela pronaći sebe u likovima iz priče.

Izdvojeni članak

Knjige koje trebate pročitati prije nego vas zaposle sa lektirom

Prošle godine Zagrepčani posudili gotovo tri milijuna knjiga

Zbog čitanja više od dvije knjige tjedno i tako kroz cijelu proteklu godinu, Mia je osim statusa Najčitateljice osvojila i vrijedne nagrade.
– Naša vjerna čitateljica dobila je diplomu i člansku iskaznicu za sve Knjižnice grada Zagreba do punoljetnosti, tečaj brzog čitanja, komplet knjiga i iPad uređaj, priopćili su iz Knjižnica grada Zagreba.
Mia je najsretnija s kompletom knjiga ali i s osvojenim članstvom koje sada četiri godine neće morati obnavljati.

– Veselim se svim budućim knjigama koje ću pročitati, a najviše volim čitati kad dođem iz škole netom prije svog treninga odbojke, zaključila je naša sugovornica.

Projekt za Najčitatelja godine u proteklih 12 godina polučio je najveći uspjeh u smislu jačanja interesa za knjigu i to pogotovo među tinejdžerima. Da se čitanje kod populariziralo potvrđuju i statistički podaci jer je u posljednjih godinu dana posuđeno više od dva milijuna i 700 tisuća knjiga.

Mia iz Zagreba pročitala je 145 knjiga prošle godine
Share via
Copy link
Powered by Social Snap