Pretraga

Mijenjanje udžbenika: ‘Nastavnici organizirano’ optužili ministarstvo za korupciju

A- A+

Povijest se svakim danom mjenja, no trebaju li se svakim novim bitnim događajem mjenjati udžbenici ili je dovoljno da nastavnici na satu osvježe podatke u knjigama? Pitanje je to koje si je postavila udruga ‘Nastavnici organizirano’ optuživši Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta za korupciju na analizi i ispravljanju trenutnih udžbenika. Ministarstvo je međutim te optužbe opovrgnulo.

Udruga ‘Nastavnici organizirano’ prije nekoliko dana objavila je priopćenje u kojem proziva Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta za promjene sadržaja u udžbenicima iz povijesti, geografije te prirode i društva. Nastavnici su se upitali, zašto se umjesto novih udžbenika ne bi samo objavila nova izdanja, jer će na ovaj način knjige zastarjeti i završiti u smeću ili antikvarijatima. Zbog navedenih komentara udruge oglasilo se i Ministarstvo, koje smatra da su ‘Nastavnici’ ponovno bespotrebno uznemirili javnost.

Zar ćemo svakim novim podatkom mjenjati udžbenike?

– Promjene koje se namjeravaju provesti, količinski iznose manje od deset posto ukupnog sadržaja, što znači da su se umjesto novih udžbenika mogla objaviti nova izdanja starih udžebnika, smatraju u udruzi ‘Nastavnici organizirano’.

Dodaju kako će zbog mjenjanja udžbenika sadašnji završiti u smeću ili antikvarijatu, a sve to zbog prilično minornog broja izmjena u sadržaju. Kao alternativu ovom ‘pokopu’ sadašnjih udžbenika, nastavnici su predložili da se obrađivanje aktualnih činjenica prepusti učiteljima, jer bi se na taj način uštedio novac te MZOS ne bi trebao plaćati recenzentima puni honorar za posao koji se može napraviti u nekoliko minuta.

– Znači li to da će se ulaskom Hrvatske u EU, udžbenici iz povijesti morati mijenjati jer se, eto, promijenila jedna aktualna informacija, upitali su se članovi spomenute udruge.

Izdvojeni članak

Zbog oslobađajuće presude generalima, udžbenici iz povijesti morat će se mijenjati

Neki učenici će imati stare, neki nove udžbenike

Na navedene optužbe nije trebalo dugo čekati odgovor. Ministarstvo je svojim priopćenjem objasnilo kako će roditelji i učenici koji se odluče kupiti nove školske knjige to moći napraviti, međutim to ne znači da će svi roditelji biti obvezni na kupnju novih knjiga.

Zadaća je nastavnika da djeci koja će koristiti već postojeće udžbenike ukažu na promjene koje su se u njima dogodile, objašnjavaju iz ministarstva.

Svejedno, neki učenici će imati udžbenike sa osvježenim, a neki sa zastarjelim podacima, no MZOS je svejedno dalo Agenciji za odgoj i obrazovanje zadatak da analizira sadržaje udžbenike i to zbog učestalih primjedbi da udžbenici iz tih nastavnih predmeta sadrže faktografske pogreške.

Navode kako udžbenike neće analizirati vanjski suradnici, već stručnjaci Agencije za odgoj i obrazovanje pa su ‘tvrdnje udruge Nastavnici organizirano o navodnoj korupciji u Ministarstvu i honorarima koji će se recezentima isplaćivati za taj posao neutemeljene i zlonamjerne’.

Copy link
Powered by Social Snap