Pretraga

Miješanje alkohola s lijekovima može biti opasno, pa i fatalno

A- A+

Koliko puta ste prije izlaska popili tabletu ili uz antibiotike unosili alkohol u organizam? Takvo opasno miješanje alkoholnih pića i medikamenata može završiti i fatalno, a donosimo i razloge zašto.

Vjerojatno ste više puta čuli da se medikamenti i alkohol naprosto ne smiju miješati. Sigurni smo i u to da su se mnogi od vas oglušili na ta upozorenja, kao i u to da vam se ništa nije dogodilo. Ipak, to ne znači da trebate nastaviti s takvom praksom, jer miješanje alkohola i lijekova je vrlo opasno, a neki put može završiti i smrću, piše Her Campus.

Izdvojeni članak

Znanstvenici otkrili vezu između sklonosti alkoholu i inteligencije

Što sve ne smijete miješati

Budući da mnogi proizvođači medikamenata ne testiraju svoj proizvod uz konzumaciju alkohola, kompletna lista lijekova koji se ne smiju uzimati ako pijete alkohol još nije kreirana. Temeljna lista lijekova koje ne biste smjeli miješati s alkoholom jest:

– lijekovi s acetaminofenom

– lijekovi za razrjeđivanje krvi

– antibiotici

– lijekovi protiv raznih napadaja

Izdvojeni članak

Najzdraviji fakulteti: Njihovi studenti skoro da ne piju alkohol

– antibiotici

– tablete protiv bolova

– sudafed

– sirup protiv kašljanja

Izdvojeni članak

Pametnija djeca češće postaju alkoholičari i konzumiraju razne droge

Razne opasne posljedice

Ovisno o tome koje medikamente uzimate i koliko alkohola unosite, različite su posljedice do kojih može doći. Možete se onesvijestiti nakon samo nekoliko pića, trpjeti nevjerojatno grozan mamurluk, povratiti lijek i smanjiti njegov efekt, prestati disati, a može doći i do zatajenja jetre.

Bitno je naglasiti da miješanje alkohola i lijekova nije uvijek opasno, ukoliko vaše tijelo to može podnijeti. No važno je znati da postoje moguće opasne posljedice, stoga takvo ponašanje nikako nije zdrava navika, jer nikada ne znate kako bi sve skupa moglo završiti.

Primjerice, tablete protiv bolova mogu biti opasne u kombinaciji s alkoholom. Budući da ne djeluju odmah, nećete osjetiti upozoravajuće znakove dok ne prođe nekoliko sati. Trebate biti vrlo opasni, zato jer toksični miks alkohola i tableta u vašem organizmu može dovesti i do smrti.

Antibiotici nikako uz alkohol

Ako pijete antibiotike, klonite se alkohola, jer ćete se napiti prije nego ste mislili da je moguće. Ono što inače popijete da budete tek pripiti, bit će dovoljna količina da budete totalno izvan sebe. Osim toga, alkohol otežava antibioticima da se apsorbiraju u krvotok, zbog čega medikament neće biti efektivan koliko bi trebao biti.

Izdvojeni članak

Neobično istraživanje: Inteligentniji ljudi češće posežu za alkoholom

Ukoliko se stvarno ne možete odreći alkohola, bitno je da znate da primjerice ibuprofen nije jedan od medikamenata koje ne smijete miješati s alkoholom. Isto vrijedi i za kontracepcijske pilule – alkohol na njih obično ne djeluje previše.

Mogućnost od negativnih posljedica općenito ako miješate alkohol i lijekove ovisi o tome koliko zapravo vi osobno pijete. Ukoliko niste osoba koja se rastura od alkohola, teško da ćete počiniti ikakvu štetu svome organizmu, ukoliko piće slučajno pomiješate s tabletama. Svejedno, miksanje alkohola s medikamentima rijetko je dobra ideja. Jedna noć partijanja ne vrijedi brutalnog mamurluka, nesvijesti ili još gorih posljedica.

Miješanje alkohola s lijekovima može biti opasno, pa i fatalno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap