Pretraga

Milanović podržao zahtjeve za sustavnu klimatsku akciju koju je potpisalo 555 hrvatskih znanstvenika

A- A+

Predsjednik Milanović ovog tjedna sastao se s izaslanstvom inicijative „Znanstvenici Republike Hrvatske za klimu – Apel za sustavnu klimatsku akciju“ koja okuplja 555 hrvatskih znanstvenika, a kojoj je cilj osvještavanje problema klimatske krize i djelovanje protiv daljnjeg pogoršanja globalnih klimatskih promjena. Rekao je da je spreman pomoći u ostvarenju njihovih zahtjeva koje u cijelosti podržava.

Foto: predsjednik.hr

Znanstvenici koji su potpisali apel za sustavnu klimatsku akciju još su u siječnju tijela zakonodavne i izvršne vlasti Hrvatske pozvali na ‘donošenje i implementaciju ambicioznih politika koje su preduvjet sustavnog suočavanja s klimatskom krizom’. U pismu su naglasili da te politike moraju imati uporište u znanstvenim istraživanjima te su se na rapsolaganje stavili svim institucijama Republike Hrvatske i ponudili im svoju pomoć u zajedničkom suočavanju s klimatskim izvanrednim stanjem.

Izdvojeni članak

Čak 550 naših znanstvenika potpisalo apel za klimatsku akciju: Doznajte je li vaš profesor među njima

Predsjednik Zoran Milanović ovog tjedna sastao se s izaslanstvom njihove inicijative. Oni su izrazili zabrinutost zbog sve očitijih posljedica klimatskih promjena i nedostatka sustavnih javnih rasprava o klimatskim temama u Hrvatskoj te su, imajući na umu znanstvene spoznaje o klimatskim promjenama, njihovim uzrocima, posljedicama, prognozama i perspektivama, pozvali na poduzimanje ambicioznih mjera kako bi se stvorili preduvjeti za sustavno i sveobuhvatno suočavanje s klimatskom krizom.

Milanović je istaknuo važnost znanosti i rekao da je spreman pomoći u ostvarenju zahtjeva.

– Vrijeme je za zaokret ka najvišim standardima zaštite okoliša i prirode. Spreman sam pomoći u ostvarenju vaših zahtjeva koje u cijelosti podržavam. Moja vizija jest Hrvatska kao jedan od EU lidera u čistoj energiji, a jedan od prvih koraka u ostvarenju te vizije jest osvijestiti ranjivost Hrvatske i ključne rizike, rekao je Milanović.

Znanstvena suradnica s Instituta Ivo Pilar, Jelena Puđak, bila je jedna od osoba koje su se kao izaslanstvo inicijative sastale s predsjednikom. Upravo je ona gostovala na našoj tribini naziva Mogu li učenici spasiti zemlju? prije godinu dana, u ožujku 2019. Snimku tribine pogledajte u nastavku:

Izaslanstvo inicijative koje se sastalo s predsjednikom činili su Nikola Biliškov, viši znanstveni suradnik s Instituta Ruđer Bošković,  Jelena Puđak, znanstvena suradnica s Instituta Ivo Pilar, Branko Grisogono s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ankica Kovač s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i Jelena Godrijan, znanstvena suradnica s Instituta Ruđer Bošković. Uz predsjednika Milanovića na sastanku je bio i  Julije Domac, posebni savjetnik predsjednika za energiju i klimu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap