Pretraga

Ministar Fuchs potpisao novi sporazum s Europskom svemirskom agencijom: Evo što će nam to donijeti

A- A+

Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja, potpisao je u Parizu uime Vlade poseban sporazum o suradnji između Hrvatske i Europske svemirske agencije (ESA). Novi  sporazum, napominju iz MZO-a, omogućit će nam sudjelovanje u novim programima i aktivnostima ESA-e te će biti dopunjen u roku od godinu dana PECS Poveljom. PECS Povelja predstavlja Plan za europske države sudionice, a njena svrha je definirati odredbe i uvjete financijskog doprinosa RH, kako bismo mogli uživati sva prava koja su nam dodijeljena Sporazumom.

Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja na potpisivanju Sporazuma između ESA-e i RH

Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja na potpisivanju Sporazuma između ESA-e i RH
Foto: MZO

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs naglasio je kako će potpisivanje novog sporazuma omogućiti Hrvatskoj lakše umrežavanje te korištenje programa i kapaciteta Europske svemirske agencije (ESA) s jednim ciljem, a to je jačanje tehnološkog, inovacijskog i istraživačkog kapaciteta uz bolju suradnju između akademskog i poslovnog sektora.

Ovim Sporazumom podržava se neposredna suradnja između RH i ESA-a, ističu iz Ministarstva, u odnosu na svemir i svemirske tehnologije, a obuhvaćat će: znanost o svemiru, istraživanja i primjene promatranja Zemlje, telekomunikacije, istraživanje mikrogravitacija, inženjering i uporabu zemaljskog segmenta te obrazovanje i podizanje svijesti o važnosti svemira i svemirskih tehnologija. Zajednički međunarodni projekti u području svemira potaknut će aktivno sudjelovanje hrvatskih znanstvenika s ciljem stvaranja novih vještina i znanja potrebnih za razvoj istraživačkog i inovacijskog potencijala.

Suradnja RH i ESA-a započela je 2018. potpisivanjem Sporazuma o svemirskoj suradnji u mirnodopske svrhe, a 2020. godine stupio je na snagu i Provedbeni dogovor o tehničkoj pomoći i stručnom znanju. Novi status u ESA-i omogućit će Hrvatskoj ispunjenje nacionalnih ciljeva, ali i jače pozicioniranje u području svemira i svemirskih tehnologija.

Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja na potpisivanju Sporazuma između ESA-e i RH
Share via
Copy link
Powered by Social Snap