Pretraga

Ministar i rektori će imati istu plaću, dok će se prorektori izjednačiti sa sveučilišnim profesorima

A- A+

Po nekoj zdravoj logici mjesečna plaća bi trebala biti pokazatelj stupnja obrazovanja, zahtjevnosti te odgovornosti nečijeg posla, no u realnosti stvari idu drugačijim tokom. Do najavljenog snižavanja rektorskih plaća, isti su bili najbolje plaćeni javni službenici iza predsjednika države. Slijede ih prorektori, ministri sa svojim pomoćnicima te sveučilišni profesori. Međutim, između sveučilišnih i srednjoškolskih profesora nalazi pozamašan skok, u kojem se nalaze i brojni zaposlenici sa srednjom stručnom spremom. Potaknuti tom činjenicom usporedili smo stupanj odgovornosti i obaveze svih zapslenika u obrazovnom sustavu s njihovom mjesečnim plaćama kako bi utvrdili jesu li adekvatno plaćeni za svoj posao.

Svi se nadamo kad završimo fakultet da ćemo se zaposliti na mjestu koje će biti bolje plaćeno od posla koji obavlja radnik sa završenom srednjom školom. Realno bi bilo da visina mjesečne plaće bude jasan pokazatelj odgovornosti ili zahtjevnosti koju vaš rad nosi, ali smo svjesni da situacija nije takva. Šefovi sveučilišta trenutno su u Hrvatskoj najbolje plaćeni javni službenici odmah iz predsjednika države, što će se uskoro promijeniti.

Izdvojeni članak

Hrvatski profesori manje plaćeni od zaposlenika sa srednjom školom

Rektori će se izjednačiti s ministrima

Rektori hrvatskih sveučilišta jedini su javni službenici kojima je od 2007. godine do danas plaća konstantno rasla. Većina državnih dužnosnika bila podvrgnuta mjerama štednje, to jest njihove mjesečne plaće u posljednje vrijeme su se kretale silaznom putanjom, stoga je Vlada najavila rezanje mjesečne zarade i šefovima sveučilišta, piše Jutarnji list.

Primjerice rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš umjesto dosadašnje 23 tisuće kuna u džep će pospremati 19 tisuća kuna. Ovim potezom naći će se na razini ministara, iako obavljanje tih poslova nije na istoj razini. Najavljenim potezom prorektori će zarađivati kao i pomoćnici ministara, to jest oko 14 tisuća kuna, koliko otprilike u mjesec dana zarade i redoviti sveučilišni profesori u trajnom zvanju.

Plaće u obrazovnom sektoru prema najavljenim snižavanjima

Sveučilišni profesori daleko iznad srednjoškolskih

Realno gledajući, sveučilišni profesori i trebaju biti bolje plaćeni od srednjoškolskih jer je razlika u njihovu radu i više nego očita. Međutim, nije isto biti prorektor, pomoćnik ministra ili profesor na nekom fakultetu, a ta razlika uskoro na plaćama neće biti vidljiva.

Izdvojeni članak

Zanimanja koja su u Hrvatskoj najbolje i najlošije plaćena

Srednjoškolski profesor prema podacima iz Državnog zavoda za statistiku prosječno zaradi 5 300 kuna u 30 dana, dok oni ministrovi pomoćnici, sveučilišni profesori i uskoro rektor isti iznoz zarade u trostruko kraćem periodu. Sagleda li se sve navedeno da se uočiti kako u obrazovnom sektoru raspodijela novca nije usko vezana za odgovornosti i obveze koje se vežu za pojedina radna mjesta.

Niža stručna sprema više vrijedi od fakultetske naobrazbe

Na samom dnu piramide nalaze se profesori srednjih i osnovnih škola te nastavnici. No koliko su uistinu potplaćeni, dokazuje činjenica da njihovu plaću premašuju zaposlenicu u prijevozu, skladištenju, elektroinstalateri ili klimatizatori koji od obrazovanja imaju završenu samo srednju školu.

No ne radi se o nekoliko stotina kuna, već prethodno spomenuta zanimalja u prosjeku su bolje plaćena od nastavničkih i profesorskih za tisuću, dvije ili čak tri tisuće kuna.

Prosječne neto plaće početkom 2013. godine

Share via
Copy link
Powered by Social Snap