Pretraga

Ministar Jovanović ‘zaradio’ kaznenu prijavu zbog profesorskih plaća

A- A+

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske podnio je Općinskom državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv ministra Željka Jovanovića. NSZSŠH u prijavi navodi da je ministar Jovanović svim školama i učeničkim domovima uputio dopis pod nazivom ‘Odobrena sredstva za isplatu plaća za studeni i dara za djecu za 2013.g., kojim je počinio kazneno djelo jer je pismenim putem poticao odgovorne osobe na neisplatu propisanih obaveza poslodavaca u svim srednjoškolskim ustanovama i učeničkim domovima.

Foto: srednja.hr

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović ponovno se zamjerio zaposlenicima u obrazovnom sektoru, što je rezultiralo time da je Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske podnio protiv njega kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu.

Izdvojeni članak

Nemar MZOS-a opet izašao na vidjelo: Ne znaju koliko srednjoškolaca odustaje od obrazovanja

Slanjem dopisa zaradio kaznenu prijavu sindikata

Jovanović je 2. prosinca svim školama i učeničkim domovima uputio dopis pod nazivom ‘Odobrena sredstva za isplatu plaća za studeni i dara za djecu za 2013.g.

U tom dopisu je izvijestio da će se sredstva za naknadu troškova prijevoza zaposlenika na posao i s posla za mjesec prosinac odobriti u siječnju 2014. godine te da će se sredstva po osnovi tablica ‘razlike plaće-zamjene’ i ‘uvećanja osnovne plaće’ za mjesec studeni također dobiti u siječnju 2014.

Ministar poticao poslodavce na neisplatu propisanih obveza

Sporno je to što je još uvijek na snazi Kolektivni ugovor za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama, u kojemu postoji stavka da se plaće isplaćuju jednom mjesečno za prethodni mjesec, s naznakom da razmak između dviju plaća ne smije biti duži od 30 dana. Po pitanju uvećanja osnovne plaće za prekovremeni rad, Kolektivnim ugovorom je propisano da se isto isplaćuje mjesečno uz isplatu plaća za prethodni mjesec.

Stoga je NSZSŠH podnio prijavu protiv ministra jer tvrde da je slanjem spomenutog dopisa počinio kazneno djelo poticanja na neisplatu propisanih obveza poslodavaca svim srednjoškolskim ustanovama i učeničkim domovima. Prema Kaznenom zakonu onaj tko ne ispati dio ili cijelu plaću jednom ili više radnika, kažnjava se kaznom zatvora do tri godine.


Share via
Copy link
Powered by Social Snap