Ministar kaže da se broj SOR-ovaca mora smanjiti, a Sabor traži više mladih za stručno osposobljavanje

Mjera stručnog osposobljavanja za rad u javnosti već par godina izaziva polemike, prvenstveno zbog toga što je gotovo u potpunosti zamijenila pripravništvo i klasično zapošljavanje mladih. Tijekom korištenja te mjere osobe primaju tzv. novčanu pomoć u iznosu od 2.620 kuna, a nemaju osnovna radnička prava, poput prava na bolovanje. Jedan od većih problema je i stručno osposobljavanje u državnim službama, nakon kojega SOR-ovac nema gotovo nikakve šanse za ostanak na radnom mjestu i vraća se na burzu. I dok ministar rada Pavić shvaća da problemi s mjerom postoje i kaže da se ona mora mijenjati i broj SOR-ovaca smanjiti, Sabor istovremeno s njenim korištenjem ne vidi problem. Tako je neki dan raspisan oglas za šest osoba koje će baš u Saboru odrađivati SOR.

Prosvjed ‘Od mjere do barijere – vrijedim više’| foto: Marko Matijević; srednja.hr

 

Ukupno šest osoba za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa traži Hrvatski sabor. Po dvije osobe osposobljavat će se u tajništvu Sabora u službi za medije i isto toliko u uredu za protokol Hrvatskoga sabora. Po jedan izvršitelj traži se na mjestu informatičkog referenta u tajništvu i na mjestu administrativnog tajnika u službi za pripremu i obradu sjednica. Prijave za ova ‘radna’ mjesta zaprimaju se u roku od 8 dana od objave poziva na stranicama Sabora (17. listopada).

Sindikati dali tešku domaću zadaću ministru rada: Traže hitno uvođenje nove mjere zapošljavanja

Saboru, čini se, ne smeta činjenica da je nedavno zbog ove mjere održan prosvjed i to baš ispred te zgrade. Iako vladajući često naglašavaju da je mjera izvrsna prilika ulaska mladih na tržište rada, tu priliku neće imati i ovih šestero osoba koje će mjeru SOR koristiti u Saboru. Naime, osobe koje koriste mjeru u javnim ustanovama i državnim službama uopće nemaju ili imaju minimalne mogućnosti ostanka na radnom mjestu po završetku osposobljavanja.

Saboru, osim toga, nije zasmetala ni činjenica da je pred samo mjesec dana ministar rada priznao kako je mjera uvedena u krizno vrijeme, ali da se sada treba mijenjati i broj korisnika smanjiti.

– Pad SOR-a u osam mjeseci ove godine je bio 30 posto, za trećinu je pao. Istovremeno smo povećali broj poticaja za zapošljavanje u privatnom sektoru i trajno zapošljavanje. Ja sam od početka tvrdio da je SOR palijativna mjera koja je možda nekad trebala, danas je treba izmijeniti, ali da je ova Vlada odgovorna i da je nećemo automatski ukidati, već da ćemo uvesti pripravništvo. Zato automatski kažem da je cilj ove Vlade potaknuti zapošljavanje u privatnom sektoru i trajno zapošljavanje, gdje su plaće veće, a konzekventno smanjiti broj korisnika stručnog osposobljavanja, izjavio je uoči prosvjeda mladih zbog SOR-a ministar Pavić.

Odgovori