Pretraga

Ministar kaže kako bi u nekim školama mogli ukinuti obvezno nošenje maski

A- A+

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs je rekao kako u slučaju dobre epidemiološke situacije u nekoj lokalnoj jedinici, lokalni stožer može donijeti odluku da se na nastavi u školama ne trebaju nositi maske.

Radovan Fuchs

foto: Denis Gaščić|srednja.hr

Fuchs u svojoj izjavi, koju prenosi Telegram, priznaje da postoje pritisci od određene grupe ljudi.

– Imamo pritisak grupacije ljudi, roditelja, koji se ne slažu s preporučenim mjerama. Određeni ljudi se ne slažu s nošenjem maski na nastavi, pa nalaze razne argumente, kazao je Fuchs.

Utvrdio je i da je odluka o nošenju maski u određenim situacijama utemeljena na preporuci Svjetske zdravstvene organizacije.

– Ne možete nikada napraviti da svi budu zadovoljni. Mi idemo s pozicije da činimo kako nam stručnjaci, epidemiolozi sugeriraju. Ako je epidemiološka situacija u nekoj županiji ili gradu izrazito stabilna, lokalno se može donijeti odluka da djeca više ne trebaju nositi maske, izjavio je Fuchs i dodao da je napravljen fleksibilan model kako bi svi mogli sudjelovati tako da djeca čim više budu u školi na nastavi uživo.

Za trenutni problem pohađanja nastave vjeronauka za onu djecu koja to ne žele, a zbog epidemioloških razloga se ne mogu miješati s drugim razredima, Fuchs kaže da je to etipični primjer nenastavka reformskih procesa i problemom koji i od prije postoji u školstvu, a koji je se u kriznoj situaciji još više vidi.

– Sada imamo koronu, imamo poseban režim unutar škola, princip nemiješanja djece, pa je taj problem sada naravno veći, kazao je Fuchs i dodao da se slaže kako taj problem treba biti riješen.

Ravnateljima je poručio da nastavu organiziraju uz maksimalnu fleksibilnost te da maksimalno idu u susret djeci, ali da se primijene sve metode uz poštivanje epidemioloških mjera.

Fuchs je komentirao i prijedlog sindikata Preporod da se u nekim školama zbog vrućina i nošenja maski na nastavi, školski sat skrati na 30 minuta.

– Sve dobre i pametne sugestije su dobrodošle… No želim upozoriti na jednu stvar, skraćenje sata za 5 minuta koji imamo u Zagrebu, u konačnici znači da imamo 11 posto manje nastave kroz godinu, istaknuo je ministar.

Ministar kaže kako bi u nekim školama mogli ukinuti obvezno nošenje maski
Share via
Copy link
Powered by Social Snap