Pretraga

Ministar Mornar napisao ispričnicu za sve učenike koji su markirali

A- A+

Ministar Vedran Mornar dolio je ulje na sindikalnu vatru oko izostajanja s nastave na prvi dan štrajka prosvjetnih radnika. Prvi upitnici su se javili u emisiji Otvoreno emitiranoj u utorak kada je sindikalni vođa Vilim Ribić rekao da neće biti neopravdanih, a ministar koji je i sam gostovao u studiju nije reagirao.

Fotomontaža srednja.hr

Veliki broj učenika izostao je s jučerašnje nastave premda se u njihovoj školi održavao djelomični štrajk nekolicine profesora ili ga uopće nije bilo. S dvosmislenim porukama prema učenicima i roditeljima prvo su krenuli sindikati iz oportunističkih razloga, a u tome im je pomogao sam Mornar koji je u javnost tijekom cijelog tjedna slao potpuno pogrešne poruke oko izostajanja s nastave.

Izdvojeni članak

Od ponedjeljka neopravdani sati za nedolazak na nastavu unatoč štrajku

Ribićeva pobjeda u Otvorenom oko neopravdanih

Prvu priliku za pravodobnu reakciju i prekidanje naklapanja oko izostanka imao je u HRT-ovoj emisiji Otvoreno kada je sindikalist Ribić izjavio da ‘sigurno nitko tko ne dođe na nastavu u petak neće dobiti neopravdan sat, a nastavnici koji se odluče ne štrajkati, moraju se sami potruditi obavijestiti učenike i roditelje da oni rade’. U tom trenutku resorni ministar je zašutio umjesto da je kao najodgovornija osoba rekao da će se dijeliti neopravdani sati za nedolazak u škole jer je samo manji broj škola u potpunosti zatvorio svoja vrata. Dodatni problem je napravio u četvrtak navečer gostujući u Dnevniku Nove TV.

– Puno puta sam do sada rekao. Djeci je mjesto u školi i nitko nema pravo pozivati roditelje da ne šalju djecu u školu. Ja ipak roditeljima preporučujem da provjere sa školama i ravnateljima pa da onda na temelju toga donesu odluku. Međutim, sigurno da nitko neće dobiti neopravdane sate ako se dijete ne pojavi sutradan u školi zbog ove zbrke koja je nastala zaslugom sindikata, rekao je ministar Mornar..

Izdvojeni članak

UŽIVO: Pola profesora podržalo štrajk

Ministar noć prije štrajka poručio da nema neopravdanih

Jasna poruka svim učenicima večer prije odlaska na nastavu bila je da se ne moraju brinuti oko neopravdanih sati. Posve je nejasno zašto je ministar reagirao na način koji je išao na ruku sindikatima, ali ono što je rečeno pokušao je povući u petak ujutro u obilasku zagrebačkih škola.

– Stav ministarstva je jasan, učenici moraju biti u školi. Ako se od sljedećeg tjedna pokaže da neka škola radi, svatko tko ne dođe dobit će neopravdani sat. To što sindikati pozivaju da djeca ne dođu na nastavu nije primjereno, rekao je Vedran Mornar u Tehničkoj školi Ruđer Bošković objasnivši da je s ‘neće biti neopravdanih’ mislio na one škole u kojima nije bilo sigurno hoće li raditi ili neće.

Neka prizna pogrešku i napiše ispričnicu svima

Mornar je kao stručnjak naslijedio ministra Željka Jovanovića u MZOS-u te su mediji često blagonaklono reagirali na njegovo nepoznavanje tako velikog resora, ali jednom se i to mora prekinuti te reći da opravdanja za učestale pogreške više nema.

Sa svojim posljednjim istupima oko neopravdanih sati pozvao je sve učenike na markiranje, bez obzira štrajkaju li njihovi profesori ili ne. U ovom trenutku minimum koji se mora napraviti je priznavanje pogreške i pisanje ispričnice svim učenicima koji su izostali u petak s nastave.

*komentar je stav autora

Share via
Copy link
Powered by Social Snap