Pretraga

Ministar Mornar poslao otvoreno pismo uoči sutrašnjeg štrajka

A- A+

Ministar Vedran Mornar u otvorenom pismu objavljenom uoči sutrašnjeg štrajka naglašava da je i dalje spreman za pregovore sa školskim osobljem, iako smatra neprihvatljivim stvarati obveze sljedećoj vladi neposredno prije izbora. MZOS je, osim pisma, medijima poslao i upute školama vezane za rad u vrijeme štrajka koji će se održati u petak.

foto|www.srednja.hr

U priopćenju za medije Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta objavljene su upute za škola tijekom štrajka i otvoreno pismo ministra Vedrana Mornara.

Izdvojeni članak

Nema nastave: Štrajk u srednjim školama i na fakultetima

Ministar se slaže da su plaće profesora premale

U obraćanju školskom osoblju ministar je istaknuo kako neprihvatljivim smatra iznošenje netočnih podataka kao argumentaciju za štrajk.

Navodi u pismu kako i sam misli da su plaće u obrazovanju manje nego što profesori svojim radom, znanjem i ulogom u društvu zaslužuju, ali tvrdi i da su mjesečna primanja prosvjetnih radnika ipak značajno veće od iznosa s kojima u javnost izlaze sindikati.

Osim pisma, kojeg ispod možete pročitati u cijelosti, MZOS je povodom štrajka najavljenog za 25. rujna 2015. godine uputio dopis svim osnovnim i srednji školama te učeničkim domovima.

Izdvojeni članak

[Mišljenje učenika i studenata] Podijeljeni oko štrajka profesora

Dolazak u školu zakonsko je pravo svih učenika

Voditelji škola upozoreni su da paze na obaveze iz propisa. S obzirom na to da je zakonsko pravo svih učenika dolazak u školu, na dan prosvjeda ravnatelji ili ravnateljice moraju, sukladno mogućnostima, organizirati nastavu ili druge oblike odgojno-obrazovnog rada. Kolektivnim ugovorima propisani su i poslovi koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka.

Učenicima u učeničkim domovima smještaj i prehrana ne smiju biti ugroženi ni na koji način, a jednako tako prikladna skrb treba biti osigurana učenicima s teškoćama u razvoju.

Uvjereni smo da će se na odgovarajući način voditi računa i o najmlađim učenicima, osobito onima koji su uključeni u produženi boravak.  

U slučaju da dođe do najavljenoga štrajka, Ministarstvo će podatke o štrajku u osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima objaviti na svojim mrežnim stranicama. Prvi podatci bit će objavljeni do 15 sati, a konačni podatci do 18 sati.

Otvoreno pismo ministra Vedrana Mornara

Poštovane kolegice i kolege, 

od samog preuzimanja dužnosti ministra znanosti, obrazovanja i sporta, zauzimam se za promjene koje će unaprijediti sustav odgoja i obrazovanja te znanosti. Iznimno cijenim vaš rad i napore te sam svjestan odgovornosti i obveza s kojima se svakodnevno susrećete jer sam se i sam, kao sveučilišni profesor, s njima susretao. I prije preuzimanja ove dužnosti težio sam promjenama koje će pridonijeti kvalitetnijim i boljim uvjetima za rad u školama i na sveučilištima, kao i onima koje će našim učenicima i studentima omogućiti stjecanje znanja i vještina potrebnih za život i rad u 21. stoljeću. Stoga, zajedno sa svojim suradnicima predano radim na uvođenju promjena koje će, kako vjerujem, osigurati bolje uvjete za rad svima u sustavu i koje će našim učenicima i studentima osigurati bolju budućnost.

Moj je stav, vezan uz plaće i status djelatnika u obrazovanju i znanosti, a koji sam više puta javno iznio, vrlo jasan. Plaće u obrazovanju manje su nego što ste svojim radom, znanjem i ulogom u društvu zaslužili. Smatram da je tome potrebno prići na način da se na temelju vjerodostojnih podataka i uz konstruktivan razgovor, u konačnici postigne pravednost za svakog djelatnika te da se motiviraju i dodatno nagrade oni koji se nesebično iz dana u dan na svojim radnim mjestima zalažu za stvaranje boljeg društva kroz obrazovanje. Vaši zahtjevi, kao i potrebe, vidljivi su i prepoznati te ću se zalagati da se rješavaju kao jedan od prioriteta našega društva.

I dalje sam spreman za pregovore. Službeni poziv na pregovore čelnicima sindikata već je poslan. I dalje ću se zalagati da se, sukladno rastu BDP-a, povećavaju i plaće. Međutim, smatram neprihvatljivim stvarati obveze sljedećoj vladi, koja god ona bila, neposredno prije nego će ova vlada postati tehničkom. Na novoj je vladi da formira proračun.

Neprihvatljivim smatram iznošenje netočnih podataka kao argumentaciju za štrajk. Nadoknadu za izgubljenih 4-8-10 obrazovanje je u nekom obliku, u cijelosti, dobilo odmah. Je li to učinjeno na najpravedniji način, upravo o tome želimo razgovarati i nadoknaditi najviše onima koji su najviše izgubili. Predloženo rješenje sindikata ne ide u tome smjeru. Zdravstvo je nadoknadu za 4-8-10 dobilo tek nedavno. Prosječna plaća koju nastavno osoblje s VSS-om dobiva u srednjim školama iznosi 6.560,48 kn, a u osnovnim školama 6.365,38 kn. To je izračunato na temelju platnih lista u sustavu koji vodi FINA, a kojeg i školske ustanove koriste za obračun i isplatu plaća, što je u svakom trenutku provjerljivo. Iako po mome mišljenju premale, te su plaće ipak značajno veće od onih s kojima u javnost izlaze sindikati.

Ni na koji način, naravno, ne dovodim u pitanje pravo na štrajk. Međutim, molim vas da još jednom promislite je li štrajk rješenje teškoća s kojima se svi mi u sustavu odgoja i obrazovanja svakodnevno susrećemo. Mišljenja sam da zajedno moramo pronaći rješenja koja će biti pravedna za sve zaposlenike u sustavu i koja će svima omogućiti najbolje uvjete za rad i razvoj.

Ako se na štrajk ipak odlučite, molim vas da tijekom štrajka prvenstveno mislite na sigurnost i potrebe naše djece.

S osobitim poštovanjem,

vaš ministar

Vedran Mornar

Copy link
Powered by Social Snap